Facebooklinkedinrss

De 5 talen van de liefde – De gevolgen van het ondernemerschap op een relatie

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

In mijn vorige blog schreef ik dat het ondernemerschap van Simon zijn relatie met Marieke in 3 jaar tijd van een goede relatie veranderde in een relatie met irritaties en discussies. De ontdekking van elkaars liefdestaal heeft hun relatie gered.

Maar wat is dat eigenlijk een liefdestaal?

Waarom de liefde soms niet overkomt

Wat veel mensen niet weten is dat we verschillende talen spreken in de liefde. Vergelijk het met de taal waarmee je bent opgegroeid. Voor de meeste van ons is dat Nederlands. Het is de taal waarin je je het best kunt uitdrukken en die je begrijpt. Spreek je met een Chinees en je spreekt zelf die taal niet, dan zal de communicatie beperkt zijn. Je communiceert met gebaren, dingen tekenen enz., maar het gaat veel moeizamer. Als je wilt communiceren met de ander, moet je zijn of haar taal gaan leren.

Hetzelfde geldt voor de liefde. Je eigen liefdestaal en die van je partner kunnen net zoveel verschillen als Chinees en Nederlands. Wil jij je partner laten voelen dat je van hem of haar houdt, moet je weten welke taal je hij of zij spreekt. En andersom natuurlijk!

De 5 liefdestalen die je relatie levend houden

De Amerikaanse relatietherapeut Gary Chapman heeft ontdekt dat mensen op vijf verschillende manieren liefde uiten en ervaren:

Positieve woorden

Vrijwel iedereen ontvangt liever complimenten dan kritiek, maar als jouw liefdestaal positieve woorden is, dan ben je er extra gevoelig voor. Denk aan complimenten, opbouwende woorden, woorden van waardering, bemoedigende woorden.

Samen zijn

Met samen zijn wordt bedoeld dat je iemand onverdeelde aandacht geeft. Je geeft tijd aan de ander. Denk aan samen wandelen, samen uit eten, elkaar aankijken, praten en écht luisteren naar de ander. Samen zijn heeft te maken met je aandacht volledig op de ander richten. Dus niet met je telefoon in je hand of naar de televisie kijken.

Cadeaus krijgen

Voor iemand die cadeaus krijgen als liefdestaal heeft maakt de waarde van het cadeau niet zoveel uit. De achterliggende gedachte is belangrijker. Degene die het cadeau geeft heeft aan je gedacht. Dat is waar het om gaat.

Dienstbaarheid

Eten koken, de vuilnis buiten zetten, de auto wassen. Als ze gedaan worden vanuit een positieve instelling, zijn het absoluut uitingen van liefde. Dienstbaarheid gaat over iets willen betekenen voor iemand dat buiten jezelf ligt.

Lichamelijk contact

Lichamelijk contact is een krachtig middel om de liefde uit te drukken. Elkaars hand vasthouden, zoenen, omhelzen, vrijen. Voor sommigen is lichamelijk contact de moedertaal van de liefde. Zonder lichamelijk contact ervaren zij geen liefde.

Wat is jouw liefdestaal?

En…heb je al een idee wat jouw liefdestaal is? Als je weet op welke manier jij en je partner liefde naar elkaar uiten heeft dat direct een positief effect op je relatie. Je begrijpt hoe je elkaar echt een plezier kunt doen.

In mijn volgende blog lees je wat het leren spreken van elkaars taal heeft betekend voor de relatie van Marieke en Simon. En niet alleen hun relatie is veranderd, ook het ondernemerschap van Simon heeft een positieve boost gekregen.

Share.

About Author

Astrid Landman

Astrid Landman is relatiespecialist bij Air meets Water. Zij wil vreugde en liefde brengen in relaties van anderen. Zij leert mensen in een liefdesrelatie hoe ze gedrag ontwikkelen, waardoor zij (nog) gelukkiger worden in de liefde voor en met elkaar. Als jurist en mediator weet Astrid dat het van wezenlijk belang is om aandacht voor elkaar te hebben en je relatie niet als vanzelfsprekend aan te nemen. In haar workshops en cursussen is het vooral leuk en vreugdevol om samen aan je relatie te werken.

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.