Facebook Twitter Instagram
    Trending
    • Autismeweek in teken van diversiteit: Hoe uniek ben jij?
    • Berith Spoelstra: “Ik ben heel goed in staat om van niets, iets te maken”
    • ‘Van Capo tot CEO’ genomineerd voor Managementboek van het Jaar
    • Sandie Chan: “De naam KOALA HUG komt uit mijn koker en blijkt een gouden greep”
    • Nathalie Hogendoorn: “De waarde van je netwerk, is de waarde van je bedrijf”
    • Michiel Verstraten: “Wij gaan tot het uiterste om resultaat te behalen”
    • Joyce Michielsen start als nieuwe PA voor Maak Jouw Impact
    • Patrick van Gils: “Ieder mens verdient een podium en een pitch.” 
    Facebook Twitter Instagram
    Login
    Wees Meer
    • Ontwikkeling
      1. Persoonlijke ontwikkeling
      2. Leiderschap
      3. Spotlight: Interview
      4. Persoonlijke verhalen
      5. Time management
      6. View All

      Het Imposter Syndroom saboteert je! (test het hier)

      20/11/2021

      Succes met e-commerce’ van DGOC genomineerd voor Computable Awards

      15/06/2021

      Ik stopte met al mijn social media… en bleek verslaafd

      04/01/2021

      Mariaschool in Den Hoorn wint Jokerprijs voor vergroten welzijn scholieren

      28/10/2020

      Berith Spoelstra: “Ik ben heel goed in staat om van niets, iets te maken”

      10/03/2023

      Sandie Chan: “De naam KOALA HUG komt uit mijn koker en blijkt een gouden greep”

      03/03/2023

      Michiel Verstraten: “Wij gaan tot het uiterste om resultaat te behalen”

      17/02/2023

      Patrick van Gils: “Ieder mens verdient een podium en een pitch.” 

      10/02/2023

      Berith Spoelstra: “Ik ben heel goed in staat om van niets, iets te maken”

      10/03/2023

      Sandie Chan: “De naam KOALA HUG komt uit mijn koker en blijkt een gouden greep”

      03/03/2023

      Michiel Verstraten: “Wij gaan tot het uiterste om resultaat te behalen”

      17/02/2023

      Patrick van Gils: “Ieder mens verdient een podium en een pitch.” 

      10/02/2023

      Compendium Geneeskunde lanceert eerste fysieke doktersglossy

      05/08/2021

      Ik stopte met al mijn social media… en bleek verslaafd

      04/01/2021

      Desley Boxtart schenkt cheques namens Business Open Ockenburgh aan goede doelen

      24/09/2020

      Hoe je met deze simpele stap je werk privé balans verbetert

      20/08/2020

      September is het nieuwe Januari!

      15/09/2015

      Berith Spoelstra: “Ik ben heel goed in staat om van niets, iets te maken”

      10/03/2023

      Sandie Chan: “De naam KOALA HUG komt uit mijn koker en blijkt een gouden greep”

      03/03/2023

      Michiel Verstraten: “Wij gaan tot het uiterste om resultaat te behalen”

      17/02/2023

      Patrick van Gils: “Ieder mens verdient een podium en een pitch.” 

      10/02/2023
    • Maatschappelijk
      1. Gezondheid
      2. Duurzaamheid
      3. Inclusie
      4. Participatie
      5. View All

      Gratis webinar: Breng je hormonen in balans, mama

      07/02/2023

      Gratis webinar: Zorg met liefde voor je hart

      01/02/2023

      Gratis webinar: verbeter je brein door breinfitness

      08/11/2022

      Trainingen van Lean2Succes nu beschikbaar met STAP-budget

      20/08/2022

      Onprove en Gullimex lanceren digitaal sturingsmechanisme foodsector

      17/03/2022

      Beurs World of eMobility wil duurzaam e-klimaat versnellen

      09/03/2022

      Onderzoek Hely: wijkhub verduurzaamt tot 1.000 huishoudens met elektrische deelmobiliteit

      27/12/2021

      Vastgoedontwikkelaar Rockfield bouwt met Hely aan zeven mobiliteitshubs

      05/11/2021

      Innovatiestrateeg Leonie van Mierlo (Fronteer) schrijft boek over de kracht van (gender)diversiteit en inclusief leiderschap

      06/03/2021

      Een derde van de flexwerkers is van plan binnen een jaar van baan te veranderen

      16/06/2020

      Daniëlle Terpstra houdt als enige de deuren van haar dagopvang open

      27/05/2020

      Slechthorend en ondernemer? Zo communiceer je met je klant

      03/05/2022

      GetJobsDone geselecteerd voor ‘25 onder 25’ van MT/Sprout

      22/06/2021

      Onderwijsspecialist Inge Hummel genomineerd voor The Experience Award

      24/09/2020

      Een derde van de flexwerkers is van plan binnen een jaar van baan te veranderen

      16/06/2020

      Autismeweek in teken van diversiteit: Hoe uniek ben jij?

      22/03/2023

      Oorfonds start eerste crowdfunding campagne voor onderzoek naar plotsdoofheid

      04/11/2022

      “Werknemers hebben nieuwe verwachtingen over hun relatie met werkgevers”

      05/07/2022

      Slechthorend en ondernemer? Zo communiceer je met je klant

      03/05/2022
    • Financieel

      Helft ondernemers heeft liquiditeitsproblemen en wil verduurzamen

      27/10/2022

      Versnelde tariefstijging van gemiddeld 10,3 procent voor zzp’ers en gedetacheerden in 2022

      27/07/2022

      Jacqueline Zuidweg nieuwe voorzitter Raad van Toezicht van Stichting MKB Financiering (SMF)

      25/07/2022

      Qredits geeft economie en maatschappij flinke impuls

      11/07/2022

      32% groei, non-bancair financieren krijgt vleugels

      05/07/2022
    • Zichtbaarheid
      1. Marketing
      2. PR
      3. Social media
      4. View All

      Tilburgse Ilza Keeman wint gouden Shopping Awards met haar Koekatelier

      10/06/2022

      Hoe een Growth Hacker jouw bedrijf kan laten groeien

      02/06/2022

      Red Panda Academy levert 400 afstudeerders growth hacking

      08/03/2022

      Gemeente Rotterdam kiest Friends For Brands en Roos & van de Werk als preferred supplier communicatie

      03/02/2022

      Free publicity bureau voor tech DelanoPR gaat verder als PRGoeroes

      19/04/2022

      Free publicity: 4 vragen om te beantwoorden voordat je een PR-bureau belt.

      26/03/2021

      Eerste masterclass met de combinatie growth hacking & free publicity

      03/08/2020

      Jennifer Delano nieuwe voorzitter ondernemersnetwerk BNI De Pelikaan

      17/02/2020

      YouLynq.me organiseert allereerste LinkedIn deepsales masterclass van Nederland

      21/10/2022

      Kunsthistorica Jorien Kleine Deters lanceert kunstgids voor ondernemers

      09/05/2022

      YouLynq.me organiseert allereerste LinkedIn deepsales masterclass van Nederland

      21/10/2022

      Tilburgse Ilza Keeman wint gouden Shopping Awards met haar Koekatelier

      10/06/2022

      Hoe een Growth Hacker jouw bedrijf kan laten groeien

      02/06/2022

      Kunsthistorica Jorien Kleine Deters lanceert kunstgids voor ondernemers

      09/05/2022
    • Nieuws

      Autismeweek in teken van diversiteit: Hoe uniek ben jij?

      22/03/2023

      ‘Van Capo tot CEO’ genomineerd voor Managementboek van het Jaar

      07/03/2023

      Joyce Michielsen start als nieuwe PA voor Maak Jouw Impact

      15/02/2023

      Fectar haalt 2,45 miljoen binnen met meest recente investeringsronde

      03/02/2023

      Prof. drs. Syben Tijmstra en drs. Peter Felen geven drie masterclasses voor toekomstbestendigere Nederlandse farmacie

      31/01/2023
    • Boeken
    Wees Meer
    You are at:Home»Artikelen»Gezondheid»Voeding»“Wie “Schijft”, die blijft…?”

    “Wie “Schijft”, die blijft…?”

    0
    By Inge Kupper on 12/03/2018 Voeding
    Schijfvanvijf 01
    Schijfvanvijf 01

    Yep, de ‘good old’ Schijf van Vijf bestaat dus nog steeds, maar wordt momenteel in een nieuw jasje gestoken.. Google er eens naar en je komt statements tegen als ‘verouderd en achterhaald’, of ‘maakt dik’. Terwijl men bij het Voedingscentrum de laatste hand legt aan een nieuwe Schijf, ben ik vast begonnen met het analyseren van verschillen tussen adviezen vanuit de Gezondheidsraad versus andere instanties (en initiatieven), zoals de Voedselzandloper en de orthomoleculaire benadering. Meerdere instanties doen namelijk ‘voedingsonderzoek’, dat is gericht op de vraag welke voedingsfactoren een gunstig of juist ongunstig effect op de gezondheid hebben en in welke mate of bij welk niveau van inname dat het geval is. De kennis daarover neemt gelukkig gestaag toe. En nu was ik dus nieuwsgierig naar de huidige stand van zaken…hieronder zet ik e.e.a. op een rij:

    1. De Gezondheidsraad heeft onlangs nieuwe richtlijnen uitgebracht (Richtlijnen Goede Voeding, verschenen op 4 november 2015), zoals ook al eerder vermeld in een blog van WeesMeer-collega Voyca Bronsgeest. De kern van het advies is de aanbeveling om te eten volgens een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon. In het kort komt het neer op: ‘laat alcohol staan, eet meer groenten en fruit, elke dag volkoren producten en zuivel, let op het risico op kanker bij consumptie van rood en bewerkt vlees, eet peulvruchten en noten, ga anders om met gebruik van vet’. Verder zijn er nieuwe richtlijnen voor voedingsstofsupplementen.
    2. Het Voedingscentrum werkt deze richtlijnen momenteel verder uit in concrete adviezen. De lancering van de nieuwe Schijf staat gepland voor ‘eind maart’. Verder wordt op hun site ‘het nieuwe eten’ toegelicht, wat betekent dat je stapsgewijs je gewoonten verandert, op basis van 5 soorten stappen ga je steeds meer richting een nieuw eetpatroon.
    3. De Voedselzandloper is (door Kris Verburgh) bedacht als ‘alternatief’ voor de Schijf en werkt o.a. als instrument om gezondere voedingskeuzes te maken. Rood vlees, melkproducten en aardappelen worden afgeraden. Verder wordt een belangrijk onderscheid gemaakt tussen ‘goede’ en ‘slechte’ vetten. Daarnaast biedt het alternatieven waardoor ongezonde voeding vervangen kan worden.
    (Het Voedingscentrum is er echter duidelijk over, deze benadering is volgens hen ‘onwetenschappelijk’ en ‘onpraktisch’ en kan leiden tot een ‘onevenwichtig eetpatroon’.)
    4. Het standpunt vanuit de orthomoleculaire benadering tenslotte is dat, zelfs als je de bovenstaande voedingsadviezen zou opvolgen, onze huidige dagelijkse voeding een relatief tekort oplevert: het lichaam kan de voedingsstoffen wel gebruiken voor de meest primaire functies, maar niet voor de vele secundaire functies. Deze relatieve tekorten kunnen vage gezondheidsklachten opleveren, zoals hoofdpijn, vermoeidheid en allergieën. Advies is om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen door ‘zo onbewerkt mogelijk’ te eten, waar nodig aangevuld met supplementen.

    Er zijn dus nieuwe concretere adviezen vanuit het Voedingscentrum ‘in de maak’, laat ik die nog even afwachten. Maar mij is al wel duidelijk geworden, dat de diverse standpunten elkaar (eindelijk!) iets meer beginnen te naderen op sommige vlakken (bijvoorbeeld over ‘rood en bewerkt vlees’). De nieuwe Schijf zal minder nadruk leggen op koolhydraten (brood, pasta, rijst en aardappelen) en meer nadruk op gezonde vetten. Hoewel het gat op sommige punten nog vrij groot is en men elkaar ook nog wel eens flink tegenspreekt. Dat is voorlopig mijn eerste conclusie hierbij.

    Nu ik dit onder loep heb genomen, wil ik graag de volgende keer dieper ingaan op een ander aspect van voeding, namelijk de vraag of je voeding nu echt kunt benaderen als medicijn? Als dat zo is, klinkt dat voor mij als een geweldig idee. Echter, ik verwacht ook hier weer de nodige standpunten tegen te gaan komen en ben benieuwd waar ik op uit ga komen… Tot de volgende keer!

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Inge Kupper

    In het dagelijks leven ben ik werkzaam als Communicatieadviseur. Naast mijn werk studeer ik Psychologie en daarbij richt ik mij op thema's als 'gedragsverandering' en 'de gezonde werkvloer'. Daarnaast was ik altijd al zeer geïnteresseerd in de werking van het menselijk lichaam en de invloed van voeding daarop. Dat heeft er toe geleid dat ik inmiddels ook gecertificeerd Voedingsdeskundige ben. En nu geniet ik ervan om de wereld door deze ‘gecombineerde’ bril te bekijken. In mijn blogs neem ik je graag mee in mijn wereld en probeer ik je van nieuwe inzichten te voorzien, die jou hopelijk aan het denken zetten!

    Related Posts

    Hooghoudt lanceert twee ultra premium gelagerde jenevers

    01/03/2022

    Onprove en Silowacht lanceren optimalisatiesoftware voor bakkerijen

    09/07/2021

    Pegamento organiseert allereerste online event over kunstmatige intelligentie en beeldherkenning

    22/06/2021

    Comments are closed.

    • LinkedIn
    • Facebook
    • Twitter
    • Berith Spoelstra: “Ik ben heel goed in staat om van niets, iets te maken”
    • ‘Van Capo tot CEO’ genomineerd voor Managementboek van het Jaar
    • Sandie Chan: “De naam KOALA HUG komt uit mijn koker en blijkt een gouden greep”
    • Nathalie Hogendoorn: “De waarde van je netwerk, is de waarde van je bedrijf”
    • Michiel Verstraten: “Wij gaan tot het uiterste om resultaat te behalen”

    About

    Help mee om WeesMeer verder uit te bouwen.

    Deel je onze visie en wil je een bijdrage leveren aan het verder uitbouwen van WeesMeer?

    Stuur een mail naar info@weesmeer.nl en laten we de mogelijkheden bespreken.

    Recent posts

    Autismeweek in teken van diversiteit: Hoe uniek ben jij?

    22/03/2023

    Berith Spoelstra: “Ik ben heel goed in staat om van niets, iets te maken”

    10/03/2023

    ‘Van Capo tot CEO’ genomineerd voor Managementboek van het Jaar

    07/03/2023
    Categorieën
    Copyright © 2023 | www.WeesMeer.nl
    • Privacy
    • Visie
    • Contact

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Sign In or Register

    Welcome Back!

    Login to your account below.

    Lost password?