Facebook Twitter Instagram
    Trending
    • FloraNL verlegt koers en richt zich op klant bloemisten
    • 10 vragen aan Bart Spandaw: ‘Mijn manier om te groeien is door actief te zijn in netwerken’
    • 10 vragen aan Marieke Pijler: ‘Ik maak ondernemers onvergelijkbaar’
    • 10 vragen aan Remco Coerman: ‘Ik wil een autoriteit worden op het gebied van het locatie-ongebonden wonen’
    • World Parkinson Day: Ernst Daniël Smid sprak over leven met Parkinson
    • MediKIT lanceert pilot automatische postverwerking huisartsen
    • Marc van Eck, Eric Kramer en Kimberly Ofori in Raad van Advies sociaal netwerk Follow
    • Woning verkopen in Ede: wat u moet weten
    Facebook Twitter Instagram
    Login
    Wees Meer
    • Home
    • Artikelen
      1. Duurzaamheid
      2. Gezondheid
      3. Financieel
      4. Maatschappelijk
      5. Ontwikkeling
      6. Zichtbaarheid
      Featured

      NL Cares zoekt vrijwilligers voor de Warme Winter Weken

      By Redactie Weesmeer30/11/20210
      Recent

      10 vragen aan Bart Spandaw: ‘Mijn manier om te groeien is door actief te zijn in netwerken’

      28/04/2025

      10 vragen aan Marieke Pijler: ‘Ik maak ondernemers onvergelijkbaar’

      24/04/2025

      10 vragen aan Remco Coerman: ‘Ik wil een autoriteit worden op het gebied van het locatie-ongebonden wonen’

      17/04/2025
    • Nieuws

      FloraNL verlegt koers en richt zich op klant bloemisten

      14/05/2025

      Marc van Eck, Eric Kramer en Kimberly Ofori in Raad van Advies sociaal netwerk Follow

      07/04/2025

      Woning verkopen in Ede: wat u moet weten

      28/03/2025

      Enliven lanceert inclusieprogramma na succesvolle pilot bij Microsoft Nederland

      25/03/2025

      Drukwerkdeal genomineerd voor B2B Award van Shopping Awards

      25/03/2025
    • Over ons
      • Visie
      • Contact
    Wees Meer
    You are at:Home»Artikelen»Gezondheid»Voeding»De Schijf van Vijf: wie “Schijft”, die blijft?

    De Schijf van Vijf: wie “Schijft”, die blijft?

    0
    By Inge Kupper on 12/03/2018 Voeding
    Schijf van Vijf

    De Schijf van Vijf: wie “Schijft”, die blijft?

    Yep, de ‘good old’ Schijf van Vijf bestaat dus nog steeds, maar wordt momenteel in een nieuw jasje gestoken.

    Is de Schijf van Vijf achterhaald?

    Google er eens naar en je komt statements tegen als ‘verouderd en achterhaald’, of ‘maakt dik’. Terwijl men bij het Voedingscentrum de laatste hand legt aan een nieuwe Schijf, ben ik vast begonnen met het analyseren van verschillen tussen adviezen vanuit de Gezondheidsraad versus andere instanties (en initiatieven), zoals de Voedselzandloper en de orthomoleculaire benadering.

    Meerdere instanties doen namelijk ‘voedingsonderzoek’, dat is gericht op de vraag welke voedingsfactoren een gunstig of juist ongunstig effect op de gezondheid hebben en in welke mate of bij welk niveau van inname dat het geval is. De kennis daarover neemt gelukkig gestaag toe. En nu was ik dus nieuwsgierig naar de huidige stand van zaken. Hieronder zet ik e.e.a. op een rij:

    1. Nieuwe richtlijnen

    De Gezondheidsraad heeft onlangs nieuwe richtlijnen uitgebracht (Richtlijnen Goede Voeding, verschenen op 4 november 2015), zoals ook al eerder vermeld in een blog van WeesMeer-collega Voyca Bronsgeest.

    De kern van het advies is de aanbeveling om te eten volgens een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon. In het kort komt het neer op: ‘laat alcohol staan, eet meer groenten en fruit, elke dag volkoren producten en zuivel, let op het risico op kanker bij consumptie van rood en bewerkt vlees, eet peulvruchten en noten, ga anders om met gebruik van vet’. Verder zijn er nieuwe richtlijnen voor voedingsstofsupplementen.

    2.’Het nieuwe eten’

    Het Voedingscentrum werkt deze richtlijnen momenteel verder uit in concrete adviezen. De lancering van de nieuwe Schijf staat gepland voor ‘eind maart’. Verder wordt op hun site ‘het nieuwe eten’ toegelicht, wat betekent dat je stapsgewijs je gewoonten verandert, op basis van vijf soorten stappen ga je steeds meer richting een nieuw eetpatroon.

    3. De Voedselzandloper als alternatief

    De Voedselzandloper is (door Kris Verburgh) bedacht als ‘alternatief’ voor de Schijf en werkt o.a. als instrument om gezondere voedingskeuzes te maken. Rood vlees, melkproducten en aardappelen worden afgeraden. Verder wordt een belangrijk onderscheid gemaakt tussen ‘goede’ en ‘slechte’ vetten. Daarnaast biedt het alternatieven waardoor ongezonde voeding vervangen kan worden.

    (Het Voedingscentrum is er echter duidelijk over, deze benadering is volgens hen ‘onwetenschappelijk’ en ‘onpraktisch’ en kan leiden tot een ‘onevenwichtig eetpatroon’.)

    4. Pas op voor tekorten

    4. Het standpunt vanuit de orthomoleculaire benadering tenslotte is dat, zelfs als je de bovenstaande voedingsadviezen zou opvolgen, onze huidige dagelijkse voeding een relatief tekort oplevert: het lichaam kan de voedingsstoffen wel gebruiken voor de meest primaire functies, maar niet voor de vele secundaire functies.

    Deze relatieve tekorten kunnen vage gezondheidsklachten opleveren, zoals hoofdpijn, vermoeidheid en allergieën. Advies is om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen door ‘zo onbewerkt mogelijk’ te eten, waar nodig aangevuld met supplementen.

    Conclusie

    Er zijn dus nieuwe concretere adviezen vanuit het Voedingscentrum ‘in de maak’, laat ik die nog even afwachten. Maar mij is al wel duidelijk geworden, dat de diverse standpunten elkaar (eindelijk!) iets meer beginnen te naderen op sommige vlakken (bijvoorbeeld over ‘rood en bewerkt vlees’).

    De nieuwe Schijf zal minder nadruk leggen op koolhydraten (brood, pasta, rijst en aardappelen) en meer nadruk op gezonde vetten. Hoewel het gat op sommige punten nog vrij groot is en men elkaar ook nog wel eens flink tegenspreekt. Dat is voorlopig mijn eerste conclusie hierbij.

    Nu ik dit onder loep heb genomen, wil ik graag de volgende keer dieper ingaan op een ander aspect van voeding, namelijk de vraag of je voeding nu echt kunt benaderen als medicijn? Als dat zo is, klinkt dat voor mij als een geweldig idee. Echter, ik verwacht ook hier weer de nodige standpunten tegen te gaan komen en ben benieuwd waar ik op uit ga komen… Tot de volgende keer!

    Je las dit artikel op WeesMeer, hét nieuwsplatform voor ondernemers met ambitie

    Altijd op de hoogte blijven van ons laatste nieuws? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief.

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Inge Kupper

      In het dagelijks leven ben ik werkzaam als Communicatieadviseur. Naast mijn werk studeer ik Psychologie en daarbij richt ik mij op thema's als 'gedragsverandering' en 'de gezonde werkvloer'. Daarnaast was ik altijd al zeer geïnteresseerd in de werking van het menselijk lichaam en de invloed van voeding daarop. Dat heeft er toe geleid dat ik inmiddels ook gecertificeerd Voedingsdeskundige ben. En nu geniet ik ervan om de wereld door deze ‘gecombineerde’ bril te bekijken. In mijn blogs neem ik je graag mee in mijn wereld en probeer ik je van nieuwe inzichten te voorzien, die jou hopelijk aan het denken zetten!

      Related Posts

      Arnhems wijnhuis Robbers & van den Hoogen trekt miljoeninvestering aan

      22/01/2025

      Social Handprint geeft Stichting EcoWare 1,5 miljoen sociale impact

      29/07/2024

      Mike Smid: “De meeste ondernemers overschatten zichzelf”

      24/07/2024

      Comments are closed.

      • LinkedIn
      • Facebook
      • Twitter
      • 10 praktische tips tegen werkstress
      • Vertaalsector schrijft geschiedenis met convenant voor gezonde toekomstbestendige samenwerking
      • Gaston Schul breidt uit naar Verenigd Koninkrijk en kan MKB beter ondersteunen bij Brexit
      • Els Korsten van koeienfotograaf tot ‘Beste trouwfotograaf Benelux’
      • Free publicity bureau voor tech DelanoPR gaat verder als PRGoeroes

      About

      Help mee om WeesMeer verder uit te bouwen.

      Deel je onze visie en wil je een bijdrage leveren aan het verder uitbouwen van WeesMeer?

      Stuur een mail naar info@weesmeer.nl en laten we de mogelijkheden bespreken.

      Recent posts

      FloraNL verlegt koers en richt zich op klant bloemisten

      14/05/2025

      10 vragen aan Bart Spandaw: ‘Mijn manier om te groeien is door actief te zijn in netwerken’

      28/04/2025

      10 vragen aan Marieke Pijler: ‘Ik maak ondernemers onvergelijkbaar’

      24/04/2025
      Categorieën
      Copyright © 2023 | www.WeesMeer.nl
      • Privacy
      • Visie
      • Contact

      Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

      Sign In or Register

      Welcome Back!

      Login to your account below.

      Lost password?
      We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.Ok