Facebooklinkedinrss

Uit je comfortzone stappen

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

SUPEREGO

Zaak dus om ‘uit je comfortzone’ te stappen. Het is belangrijk om helder te krijgen wat daar allemaal bij komt kijkenZodra jij je kop boven het maaiveld steekt, je voorbij de geëigende paden beweegt, wordt je superego actief. Het superego is jouw innerlijke criticus, de interne instantie in jouw psyche die maakt dat je je op bepaalde momenten slecht, schuldig en beschaamd voelt over jezelf. Dit kan echt als een aanval voelen en zo’n impact hebben dat je subiet terugkeert naar de veiligheid van je oude vertrouwde bewegingsruimte. Je superego fluit je terug (vaak ben je je daar niet eens bewust van). ‘Wie denk je wel dat je bent, doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg’, is de stem van het superego. Als dit regelmatig gebeurt raakt de sjeu in je leven eruit, de lust om dingen aan te gaan of uit te voeren neemt af. Als dit te lang duurt word je somber. Een onbewust superego komt tot uitdrukking in vage gevoelens ‘ik heb er geen zin in’, of ‘ik ben tevreden met mijn middelmatige baan/relatie, geen grote ambities voor mij’.

Je kunt de superegostemmen negeren of gehoorzamen, door bijvoorbeeld hard te gaan werken, zoals ik deed. Op die manier was ik mijn superego vóór om zodoende vrij te zijn van de beschuldiging van het superego dat ik niet goed genoeg was. Verstandiger is het om een samenwerkingsrelatie op te bouwen met het superego. Dit is een kunst op zich. Laten we eens starten met de basisprincipes.

Stap 1: Bewust worden van de angst en reguleren. Datgene waar je niet bewust van bent leef je ongemerkt uit. Als je weet waar je bang voor bent kun je je verhouden met datgene waar je angst voor hebt. Kortom je hebt het stuur weer in eigen hand i.p.v. dat je erdoor overvallen wordt.

Stap 2: Afkeuring van anderen herkennen als je eigen superego. Een oordeel van een ander komt behoorlijk binnen. Je worstelt met dit oordeel juist omdat het overeenkomt met een innerlijk oordeel dat in jouzelf plaatsvindt. Als je dit diep genoeg realiseert, stopt dit de beschuldiging naar de ander. Er is dus werk aan de eigen winkel nodig!

Stap 3: Je leren verdedigen tegen de agressie van superego. Het is een kunst om adequaat om te gaan met je superego stemmen. Zelfveroordeling werkt verlammend. Je kunt je realiseren dat de stem een stem is uit het verleden. Het is een oud verhaal waar je je nu mee identificeert en dus helemaal door laat bepalen. Je kunt dit verhaal met een milde en vriendelijke aandacht observeren en tegelijkertijd gaan doen wat je NU wilt gaan doen.

Stap 4: Herkennen van de wijsheid van superego. Het superego is niet fout of slecht, superego is ook een aspect van jouw wijsheid. Wel is het zaak om de boosheid en agressie die in het superego ‘gebakken’ zit te doorzien. Deze boosheid omvat een ongelooflijk potentieel aan power. Jouw power die, mits goed mee gewerkt, een toegangspoort is tot jouw passie, spontaniteit en vervulling.

Stap 5: Samenwerken met superego. Onderzoek wat je superego je duidelijk wil maken. Daaruit blijkt vaak dat er nog genuanceerdere kanten aan de zaak zitten die je verder kunnen helpen. Bijvoorbeeld dat je je eigen waarden in een kwestie onvoldoende mee hebt laten spelen of te weinig rekening gehouden hebt met de belangen van de ander. Op deze manier kun je dankbaarheid voelen voor het superego en samen gaan werken met het superego.

Share.

About Author

Ellen van Vliet

De beste versie van jezelf in leven, werk en relaties! Ellen van Vliet coacht en traint ambitieuze en ondernemende vrouwen en mannen in het doorbreken van de blokkades op weg naar hun persoonlijke TOP.

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.