Sleur of stress?
Sleur en stress kunnen optreden bij zowel over- als onderbelasting. Het is belangrijk om de signalen te herkennen en te bespreken. Een counselor kan helpen.
Sleur bij chronische over- en onderbelasting
Sleur kan niet alleen ervaren worden bij chronische onderbelasting, maar ook bij chronische overbelasting.
Niks erger dan altijd te weinig werk te hebben of te weinig uitgedaagd worden. Je moet van goede huize komen als je jaar in en jaar uit ‘je ding’ blijft doen zonder uitdagingen, zonder inspiratie. Deze vorm van sleur herkent bijna iedereen wel en kan veel stress veroorzaken.
Bij chronische overbelasting gebeurt vreemd genoeg hetzelfde. De werkdruk neemt toe, verantwoordelijkheden worden langzamerhand steeds meer en ineens realiseren we ons dat we ook in het weekend achter de computer zetten, dat onze mobiel altijd bij de hand is en we altijd bereikbaar zijn. Deze sleur sluipt er in, het is vaak niet een bewuste keuze. We vinden het normaal want we vinden het zo leuk wat we doen, we zijn gemotiveerd, gepassioneerd en gedreven. Eigenschappen die we prijzen van onszelf en van anderen. Maar ook hier geldt: als er teveel voor staat, ontstaat de negatieve sleur, met als gevolg dat de balans tussen ons privéleven en ons werk weg is gevallen.
Deze vorm van sleur sluipt erin en het is dan ook geen wonder dat een op de acht werknemers op een of andere manier te maken krijgt met een burn-out en dat dit juist die gedreven en gemotiveerde medewerker overkomt. Er ligt voor zowel werkgever als werknemer een groot belang om de signalen van deze sleur te herkennen en aan te pakken. Juist inzetten op preventie levert beide partijen de meeste winst op (en dan niet alleen financieel).
Meer over een burn-out op mijn eerdere blog: Uitgeblust en opgebrand.
Signalen herkennen
Een aantal van deze lichamelijke- en psychische signalen zijn: verstrooidheid, onzekerheid, prikkelbaar, slechter slapen, hoofdpijn, concentratieproblemen, hoge ademhaling, veranderende eetlust en soms angst- en paniekaanvallen.
Het belangrijkste is om de signalen serieus te nemen en deze te erkennen en te bespreken (thuis en op je werk). Met het bespreken hiervan, is het begin gemaakt om het tij te keren.
Lees ook: Superfood en mindfulness
Patronen doorbreken
Vaak vinden we het lastig om inzichtelijk te krijgen wat deze sleur heeft veroorzaakt en vaste patronen te doorbreken. Nog vaker denken we dat het probleem alleen bij ons werk ligt, maar zoals het ook gaat met het overstromen van een emmer: het is alleen de laatste druppel die ervoor zorgt dat de emmer overstroomt. Al die verschillende druppels maken dat je niet meer weet waar je moet beginnen.
Niets lastiger dan vaste patronen te doorbreken, want gewoontes geven ons vaak de vastigheid die we zo nodig hebben. Een counselor kan helpen om je inzicht te geven in de patronen die je hebt ontwikkeld die voor sleur en stress zorgen, welke grenzen je moet leren te bewaken en welke vaardigheden je moet versterken om weer vooruit te kunnen. Met een counselor ga je dus vooral aan het werk om te kijken welk ineffectief gedrag je laat zien en welke vaardigheden je moet versterken om de sleur te doorbreken.
Werkgevers zijn zich steeds vaker bewust van het feit dat voorkomen beter is dan genezen en dat preventief de meeste ‘winst’ valt te behalen en is er steeds meer bereidheid om hiervoor de hulp van een counselor bij in te schakelen.
Je las dit artikel op WeesMeer, hét nieuwsplatform voor ondernemers met ambitie
Altijd op de hoogte blijven van ons laatste nieuws? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief.