De voedingswereld is continue in beweging. De ene na de andere hype op het gebied van voeding vliegt aan ons voorbij.
Zo hoorde ik afgelopen week dat het pizzadieet momenteel een hot item is. Drie keer per dag pizza eten en verder niks schijnt DE manier te zijn om af te vallen. Voor de pizzaliefhebbers met een grammetje te veel klinkt dit waarschijnlijk als muziek in de oren.
Ik verheug mij alweer op de vragen die ik in de spreekkamer krijgt over het pizzadieet. Wat is uw mening hierover? Denkt u dat ik hiermee kan afvallen? En ga zo nog maar even door…
Gelukkig heeft de Voedingsraad, in de tijd dat een nieuwe dieetgoeroe het pizzadieet heeft bedacht, ook niet stil gezeten. Zij hebben op 3 november de nieuwe richtlijnen geïntroduceerd. http://gezondheidsraad.nl/nl/taak-werkwijze/werkterrein/gezonde-voeding/richtlijnen-goede-voeding-2015. Met veel spanning ben ik gestart met het lezen van het document. Zal de voedingsraad ook 3x per dag pizza voor schrijven?… Poeh! Gelukkig niet, ik geef nog altijd de goede adviezen.
In de richtlijnen wordt onder andere geadviseerd om minimaal 90 gram bruin brood of andere volkorenproducten te gebruiken. Ik hoop dat deze Richtlijn er aan bij draagt om het fabeltje ‘van brood wordt je dik’ uit de wereld te helpen. Van de extraatjes worden we dikker niet van een volkoren boterham! Het advies om minimaal 1 x per week peulvruchten te gaan eten en minimaal 15 gram ongezouten noten te gebruiken is een nieuwe richtlijn en komt voort uit het advies om te kiezen te kiezen voor een meer plantaardige en minder dierlijk voedingspatroon. Tegenwoordig wordt het steeds eenvoudiger om bijvoorbeeld het vlees wat u op de boterham eet te vervangen voor bijvoorbeeld een humus. Een leuk recept om zelf humus te maken vindt u via onderstaande link. http://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R950706/hummus#recept/R-R950706/hummus. Het vlees van de avond maaltijd kunt u vervangen door bijvoorbeeld noten door het eten te gebruiken of noten door de salade te doen.
Bij mijn werk bij de hartrevalidatie is het minderen met zout een belangrijk item. Ook in de Richtlijnen Goede Voeding wordt aangestuurd op het minderen met zout. Toch is dit in de praktijk vaak lastig. Ten eerste omdat zout in veel producten verwerkt is en ten tweede omdat we eigenlijk steeds meer zout nodig hebben om het te blijven proeven. Toch zijn er tegenwoordig in de supermarkt kruidenmixen te verkrijgen waar geen zout aan is toegevoegd. De kruidenmixen zijn vaak te herkennen aan een blauwe band met hierin de tekst ‘Zonder zout’.
Een aantal weken geleden ben ik met een aantal hartpatiënten de supermarkt in geweest om producten te vergelijken. Echt een aanrader om eens te doen! Gewoon even wat langer stil staan bij hetgeen je in je karretje gooit of op een vrije middag een tour door de supermarkt doen!
Tijdens het bezoek zijn wij er achter gekomen dat aan bijna alle kruidenmixen van Jonnie Boer geen zout is toegevoegd. Probeer ze eens!
Het woord voedingspatroon zegt het eigenlijk al. Het is een patroon geworden in ons dagelijks leven. Het is een gewoonte/patroon om zout bij de aardappels te doen en het koekje bij de koffie te nemen. Probeer eens af te wijken van deze gewoonten en je zal zien dat een stukje warme appel met kaneel eigenlijk net zo goed past bij dat kopje koffie. Create New Habits!