Facebooklinkedinrss

Interview met Reina Janssen: Auteur van het boek “Spring!”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Wie ben je en waar kom je vandaan?

Ik ben Reina Janssen, 54 jaar. Ik ben een schippersdochter en min of meer toevallig geboren in Maasbracht. Als kind heb ik eerst meegevaren aan boord en ben ik opgegroeid in de regio Dordrecht (schippersinternaat) en Rotterdam (onze thuishaven). Mijn ouders kwamen uit Friesland. Ik ben dan ook Friestalig opgevoed. Als mensen vragen: waar kom je vandaan?, dan vind ik dat altijd een wat lastige vraag om te beantwoorden 😊 Ik voel me thuis in Rotterdam en inmiddels ook in Flevoland, waar ik al bijna 20 jaar woon.

Wat doe jij naast het schrijven van boeken?

Ik ben biografisch loopbaancoach. Biografisch betekent dat ik methodisch werk met de biografie, het persoonlijk levensverhaal. Dit doe ik graag, omdat ik met het schrijven van mijn boek, mijn eigen leven ben gaan begrijpen. Ik weet hoe waardevol dit voelt. Gekoppeld aan mijn boek verzorg ik een workshop over werkgeluk. Daarnaast richt ik mij met mijn coaching op zingeving en persoonlijke effectiviteit (in werk).

Wilde je altijd al schrijver worden?

Nee, ik had werkelijk geen idee dat ik een boek ging schrijven!

Spring!Waarom heb je dit boek geschreven?

Om mensen te helpen durven. Helpen durven trouw blijven aan zichzelf (in werk), hoe spannend de consequenties ook.

Hoe is dit boek tot stand gekomen?

Ik ben in 2015 gestart met een eigen project Kantelen in werk. Dit project startte vanuit een vraag die ik mezelf in een nacht in februari 2015 stelde: als ik mijn eigen angst overstijg, wat doe ik dan? Zo ben ik mensen gaan interviewen over het proces van loslaten (van werk). Vanuit dit project ben ik het proces van boekschrijven ingerold, met hulp van een schrijfcoach. Ik bleek een dubbel spoor te lopen. Ik schreef er over en zat tegelijkertijd zelf in het proces waarover ik aan het schrijven was. Ik had zelf ook weer wat los te laten, namelijk mijn HR-vak en mijn interim bestaan. Dit boek moest er komen om mijzelf als mens verder te brengen én omdat ik mijn eigen ‘wijsheid’ de wereld in wilde brengen. In dit proces heb ik kunnen afrekenen met mijn eigen levensthema. Eindelijk! In het boek Autobiografisch schrijven van Willemijn Soer las ik: pas als wij autobiografen zijn, kan ons leven beginnen. Zo is het precies, mijn leven is pas nu begonnen, na de totstandkoming van mijn boek Spring! Ik heb mijn ‘waarom’ gevonden. En zodra je je ‘waarom’ hebt gevonden, ben je een mens met een missie geworden, ervaar ik nu.

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Ik haalde mijn inspiratie vooral uit alle krachtverhalen die ik heb opgehaald bij mensen. Dit inspireerde mij om uiteindelijk te gaan nadenken over de vragen: waarom doe ik dit en voor wie? Zo kwam een ‘ideale lezer’ in beeld en een lezersbelofte. De verhalen van alle mensen zijn uiteindelijk ‘geland’ in mijn boek. Daar waar ik iets zeg wat ik kan illustreren met stukjes verhaal van mensen, dan haal ik deze middels quotes aan.

Wat zijn de belangrijkste lessen uit jouw boek?

Het hart van mijn boek is het springmodel: loslaten hoort onlosmakelijk bij persoonlijk groeien. Je persoonlijke groei en je groei in werk gaan samen op. Naarmate je jezelf beter kent en waardeert, kun je keuzes in werk maken die bij je passen. Het is een (levens)proces, neem kleine stapjes en je hoeft het niet alleen te doen.

Hoe voelde jij je nadat jouw boek klaar was?

Geweldig! Het voelde echt super om het eerste exemplaar in handen te hebben. Alles klopte, hoe het voelde, eruit zag en rook.

Is er nog iets wat jij graag wil vertellen/toevoegen?

Als je latent denkt: zal ik nog eens een boek schrijven? Dan zeg ik: doen! Het heeft me als mens waanzinnig veel gebracht.

Bekijk ook de boekchat hieronder waarin Reina nog meer vertelt over haar boek.

 

Share.

About Author

Redactie Weesmeer

Comments are closed.