Facebooklinkedinrss

7 redenen waarom een mediator een goede keuze is bij een conflict

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Met enige regelmaat krijg ik de vraag: Waarom zou ik kiezen voor een mediator in dit conflict?

Simpel: Sneller, goedkoper, oplossingsgericht en daardoor duurzamer. Uit onderzoek blijkt namelijk dat wanneer mediation wordt ingezet en partijen de intentie hebben om het conflict op te lossen, dit in méér dan 87% van de gevallen ook echt lukt.

7 redenen waarom een mediator een goede keuze is bij een conflict

1. Afgestemd op jullie agenda

De werkdruk en wachttijden bij de rechtbank zijn momenteel lang, dit wordt omzeild bij deze manier van conflictbemiddeling. De afspraken worden afgestemd op jullie agenda, indien nodig buiten kantoortijden, alleen dit gegeven werkt al vaak de-escalerend.

2. Factuur wordt samen gedragen

De factuur wordt samen gedragen: het uurloon, de kosten voor de vaststellingsovereenkomst (convenant, ouderschapsplan), de reiskosten. Ook voor mediation bestaat de mogelijkheid van subsidie via de Raad voor Rechtsbijstand. Er is een inkomens- en vermogensgrens die bepalen of je in aanmerking komt en hoeveel de eigen bijdrage is.

3. Oplossing komt vanuit jezelf

De oplossing komt vanuit jezelf: door het gesprek aan te gaan, onder leiding van een neutrale derde, wordt de angel van het conflict, de onvrede naar boven gehaald. Vanuit dit punt ga je stappen zetten, zoeken naar mogelijkheden die de situatie voor jou hanteerbaar maken. Haalbare stappen, die tussen afspraken in uitgeprobeerd kunnen worden, bijgesteld worden.

4. Vaststellingsovereenkomst

Pas als de voorgestelde afspraken/ stappen voor alle partijen acceptabel zijn, worden ze vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst.

5. Hamerstuk

Als dit schrijven door de rechtbank bekrachtigd dient te worden, is het vrijwel altijd een hamerstuk omdat het een gezamenlijk verzoek is.

6. Duurzame oplossingen

In werkrelaties, familieverhoudingen, liefdesrelaties komen spanningen/ problemen voor. Door zelf de bouwstenen aan te dragen voor de verandering, is deze sterker, duurzamer.

7. Je komt er sterker uit

Wat de uitkomst ook is, door je eigen bijdrage, kom je er sterker uit.

Waarom een Mfn-Registermediator:

  • Is aangesloten bij een beroepsvereniging, die de kwaliteit waarborgt
  • Valt onder het klacht- en tuchtrecht-
  • Kan zich aansluiten (na voldoende mediations) bij de Raad van Rechtsbijstand
  • Heeft verplichte intervisie, waarin er ruimte is voor spiegelen, kritisch kijken naar eigen handelen
  • Heeft de verplichting tot bijscholen waardoor kennis actueel blijft en de rugzak extra gevuld kan worden.
Share.

About Author

Patries Baijer

Patries Baijer, registermediator en stiefplancoach. Zij zorgt dat alle partijen gehoord worden, door haar neutrale houding komt er ruimte om het conflict bespreekbaar te maken. De oplossing komt uit de partijen waarbij het haar taak is om ervoor te zorgen dat deze evenwichtig en werkbaar is. Als stiefplancoach /mediator zorgt zij ervoor dat er met andere ogen naar de situatie gekeken wordt, waardoor de inzichten haast vanzelf komen.

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.