Wie ben je en waar kom je vandaan?
Leuke vraag! Mijn moeder was Finse en sprak heel goed Nederlands, maar met een hoorbaar accent. Mijn vader was 33 (!) jaar ouder dan zij. Als gezin met vier meisjes weken wij nogal af van de doorsnee, dat heeft mij nogal gevormd. Ik durf onafhankelijk te denken, buiten de hokjes. Het fascineert mij hoe mensen reageren als het lastig wordt. Ik ben een denker en een waarnemer. Als derde kind heb ik veel geleerd van de ‘fouten’ van mijn oudere zussen. Dat heeft mij helaas niet weerhouden om een heleboel eigen fouten te maken, haha!
Wat doe jij naast het schrijven van boeken?
Tot ongeveer 15 jaar geleden was ik rechter. In 2006 werd ik fulltime mediator, trainer en coach, als zelfstandig professional. Inmiddels ben ik geen mediator meer, maar wel nog trainer en counsellor. In mijn vrije tijd ga ik graag naar buiten: golfen en wandelen. En mooie gesprekken voeren.
Wilde je altijd al schrijver worden?
Diep van binnen wel! Maar ik heb lang nodig gehad om moed te vatten.
Als rechter schreef ik beroepsmatig ook veel. Een juridische uitspraak schrijven is ook een creatief proces. Kleien met taal noem ik dat. Heerlijk.
Waarom heb je dit boek geschreven?
In mijn werk (als rechter en als mediator) heb ik vaak gemerkt dat heel veel conflicten ontstaan door misverstanden en onhandige communicatie. Achteraf kan je zeggen dat veel juridische procedures eigenlijk onnodig waren. Maar ze hebben intussen wel veel schade berokkend en heel veel geld gekost. Heel akelig dus. Als mediator heb ik gezien hoe kleine veranderingen in de communicatie, of in de eigen gesprekshouding, een enorm verschil kan maken. Het is soms bizar hoe een groot of langslepend conflict door zo’n klein ander accent – een ander woord, een ander soort vraag, een stilte – daadwerkelijk kan worden opgelost.
Mijn drijfveer is dat ik de wereld ietsje mooier wil maken. En dat ik mensen een ‘leuker leven’ gun. Want van ruzies en gedoe worden maar weinig mensen blij, hoor!
Hoe is dit boek tot stand gekomen?
Mijn uitgever is gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die hun boek in eigen beheer willen uitgeven. Dat sprak mij erg aan, want ik wil graag zélf bepalen wanneer mijn boek in de ramsj gaat, haha. Of hoe het wordt vormgegeven en welke marketing eraan wordt besteed.
Door haar begeleiding heb ik het eerste manuscript in 3 maanden geschreven. In 12 uur per week, heel gedisciplineerd tussen 6 en 8 uur ‘s morgens. En soms wat extra.
Waar haal jij je inspiratie vandaan?
Mijn dagelijkse praktijk als mediator was een fantastische inspiratiebron! Daar komen vrijwel al mijn praktijkvoorbeelden vandaan die ik in mijn boek heb gebruikt. Die inspireerden mij ook om daadwerkelijk dít boek te schrijven.
Wat zijn de belangrijkste lessen uit jouw boek?
Goede gesprekken beginnen met het besluit ‘van binnen’ om echt te willen luisteren naar wat een ander je wil vertellen. Of niet wil vertellen. Ook dat is luisteren. En daar dan een vraag over stellen, vanuit die oprechte belangstelling. Daadwerkelijk wíllen luisteren naar het antwoord, ook al denk je dat je dat al kent en zelfs al zou die persoon je eigenlijk tegenstaan.
Oordeelloze aandacht geven levert verrassend veel op!
Hoe voelde jij je nadat jouw boek klaar was?
Een beetje verrast dat ik het voor elkaar had gekregen. Én heel blij dat het af was! Dat dan weer wel.
Is er nog iets wat jij graag wil vertellen/toevoegen?
Een volgend boek is in de maak! Dat is geïnspireerd op het gedachtegoed van diverse filosofen, van Seneca tot Spinoza en Sartre. Het doel is ook nu weer om je leven wat leuker te maken.
De werktitel luidt “Maar hoe dan??” Natuurlijk geef ik diverse antwoorden op die vraag.
Ook dit boek is voor mijzelf heel inspirerend om te schrijven. Mijn eigen leven wordt er in elk geval al leuker van!