Facebooklinkedinrss

Eerste groep gaat aan de slag met nieuw spel om pesten te voorkomen

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

death_to_stock_photography_bodytruths_9-kleinAankomende week zet het Candea College uit Duiven zijn wens om pesten te voorkomen om in actie. Ze gaan aan de slag met het spel WeFace.it, dat helpt om goede groepen te creëren en daarmee pesten te voorkomen. Het college gaat het spel spelen tijdens hun themaweek. Het spel WeFace.it is hierop een gewenste aanvulling. Op 2 november 2016 om 16.00 uur wordt het spel officieel gepresenteerd bij Seats2Meet Utrecht. De locatie is uitgekozen omdat deze actief bijdraagt aan het vertalen van abstracte concepten naar de praktijk voor zzp’ers. Het spel is tot stand gekomen uit de wens van een aantal zelfstandigen en het is met sociaal kapitaal ontwikkeld.

Actie na afloop week tegen pesten
Elk jaar wordt in de vierde week van september de ‘Week Tegen Pesten’ gehouden. Gedurende deze week wordt in het onderwijs elk jaar weer aandacht gevraagd voor het pestprobleem. De sfeer die je als docent in de eerste weken na de zomervakantie creëert, heeft impact op de rest van het jaar en bepaalt voor een groot deel de mate waarin pestgedrag voorkomt. Het Candea College besloot WeFace.it in te gaan zetten om pesten te voorkomen. Wanneer mensen het gevoel hebben dat ze zichzelf kunnen zijn, deel uitmaken van een groep en kwaliteiten bezitten om trots op te zijn, wordt pesten als een bewuste of onbewuste strategie steeds minder vaak ingezet in groepen.Ook in het bedrijfsleven is pesten een onderwerp dat met regelmaat het nieuws haalt. Het spel dat WeFace.it heet en op 2 november 2016 om 16.00 uur wordt gepresenteerd bij Seats2Meet Utrecht is in te zetten voor jongeren én volwassenen.

Elkaar leren kennen als wapen tegen pesten
Het spel richt zich op het gebied waar pestgedrag vaak ontstaat: de basis. Hoe zeg ik iets, hoe reageer ik en wat doet de ander daarmee. Jennifer Delano – ervaringsdeskundige en ambassadrice van WeFace.it – legt uit: “Pesten doen mensen omdat ze elkaar niet kennen en zichzelf niet in de ander herkennen. De spelers van WeFace.it worden op een speelse manier uitgedaagd om ingewikkelde, maar vaak voorkomende mededelingen aan elkaar te doen. Doordat de groep hierop reageert, is direct duidelijk welke omgangsnormen binnen deze groep geaccepteerd worden en goed voelen. Hierdoor is de kans groot dat de groepscohesie toeneemt en dat een groep zichzelf ook echt als een groep gaat zien. Een groepsgenoot pest je niet. Het spel is een manier om concreet stappen te zetten tegen pesten.”
Het concept van WeFace.it werkt als een mes dat snijdt aan twee kanten. Wanneer een bedrijf WeFace.it inzet – desgewenst met begeleiding -, wordt het spel geschonken aan drie scholen naar keuze.

WeFace.it: spel om omgangsnormen binnen een (nieuwe) groep bespreekbaar te maken, met als doel pesten te voorkomen. Meer informatie: www.WeFace.it.

Geke Versprille: voormalig vakleerkracht bewegingsonderwijs en specialist in sociale vaardigheidstraining in het speciaal basisonderwijs, duizendpoot in onderwijsland; o.a. werkzaam als zelfstandig ondernemer. Meer informatie: www.goed-gezien.nl.

Jennifer Delano: Hoofddorpse ervaringsdeskundige op het gebied van pesten, auteur van het boek ‘Dagboek van een gepest kind’, communicatieprofessional en oprichtster van PestenIsNietLeuk.nl. Meer informatie: www.DelanoPR.nl.

Mariette Kroeze: gameontwikkelaar en ondernemer die weet hoe beloningssystemen ingezet kunnen worden in spelvormen. Meer informatie: www.indietopia.org.

Share.

About Author

Redactie Weesmeer

Comments are closed.