Veel te doen rondom voeding
Even was het rustiger met berichten over voeding in de media, maar de afgelopen week is er weer veel te doen rondom voeding.
In kwart van kinderdrankjes zit meer suiker dan cola
Het eerste nieuwsitem was voor mij niet te missen, aangezien er de volgende ochtend direct een aantal collega’s aan mijn bureau stonden met de vraag of er echt zoveel suiker in de drankjes zit die ze hun kinderen geven. Uiteraard kon ik dit alleen maar beamen. Het is eenvoudig om te berekenen hoeveel suikerklontjes er in iets zitten als je weet wat een suikerklontje weegt. Ik merk dat de grammen mensen vaak niet zoveel zeggen, maar dat als je praat in klontjes het een stuk realistischer wordt. Onthoud daarom dat 1 suikerklontje 4 gram weegt. De grammen dus delen door vier en je weet het aantal klontjes.
Natuurlijk voedsel is ongezond!
Een volgend hoog oplopend punt was een artikel van hoogleraar Tiny van Boekel. Het AD weet met de koptekst gelijk heel Nederland weer even op zijn kop te zetten. De koptekst luidde: Natuurlijk voedsel is ongezond! Wat deze man en ook ik vaak horen in ons vakgebied is dat mensen zijn gestopt met het eten van E-Nummers. Eigenlijk hebben deze mensen geen idee wat ze zeggen. Ze zitten namelijk daarna een banaan naar binnen te werken. Als je van de banaan een ingrediëntenlijst zou maken zitten ook hier een tal van E-nummers in.
De e-nummers zijn vaak stoffen die uit natuurlijke producenten worden gehaald. Denk aan citroenzuur. E-nummers en kleurstoffen worden aan ons eten toegevoegd om het langer houdbaar te maken en het er aantrekkelijk uit te laten zien. Wie koopt er nou advocadospread die helemaal bruin geworden is. Het is niet bedorven en nog prima te eten, maar zoals het gezegde luidt: het oog wil ook wat!
Tegenwoordig wordt er veel reclame gemaakt met het wordt ‘natuurlijk’ en ‘onbewerkt’. Zoals de hoogleraar ook zegt wat houdt een natuurlijk of onbewerkt brood in. Broden groeien niet zo uit de grond dus het moet wel bewerkt zijn. Dit geldt natuurlijk voor nog een groot aantal producten in de supermarkt.
De boterham terug op de ontbijttafel
Het laatste nieuwsitem wat ik tegenkwam, was over dat de boterham terug moeten komen op de ontbijttafel. Door de velen negatieve berichten over brood in de media vermijden steeds meer mensen de boterhammetjes. Hierdoor krijgen mensen te weinig gejodeerd zout binnen. Aan het bakkerszout wat in Nederland wordt gebruikt is jodium toegevoegd.
Jodium hebben we nodig voor het goed werken van de schildklier. Zeker voor kinderen, ouderen en zwangere vrouwen is de boterham erg belangrijk. Vermijd dus alle ontbijtmuffins, speltpannekoeken, notenmixen voor door de yoghurt en ga weer lekker aan het oude vertrouwde boterhammetje. Hij levert ons jodium en veel vezels.
Soms zijn de oude gewoontes de juiste! Only create New habbits when they are goed for your health!
Je las dit artikel op WeesMeer, hét nieuwsplatform voor ondernemers met ambitie
Altijd op de hoogte blijven van ons laatste nieuws? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief.