Facebooklinkedinrss

Anneke Siemons: van au-pair naar taaltrainingsbureau voor internationaal werkenden

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Wie ben je en waar kom je vandaan?

Anneke  Siemons, ik woon in Voorschoten en werk in Den Haag. Maar ….. ben geboren in Zaandam, opgegroeid in Zuid-Limburg, en heb gestudeerd in Groningen. Dus waar kom ik vandaan, zeg het maar …….

Wat zijn je hobby’s/interesses?

Ik hou van wandelen, sporten (fitness, tennis), bergen (om in te wandelen, snowboarden of skiën), lezen, lekker koken en eten (en drinken ;-)), en piano spelen. Verder ben ik geïnteresseerd in mensen, en het leuke van mijn werk is dat ik heel veel verschillende mensen tegenkom, van over de hele wereld.

Waar kennen mensen jou nog meer van?

Eh ….. dat weet ik niet.

Hoe heet jouw bedrijf en wat doet jouw bedrijf?

Mijn bedrijf heet DNA Languages. Met onze taaltrainingen helpen wij mensen efficiënter en met meer gemak te communiceren tijdens hun werk of daarbuiten.

Hoe lang bestaat je bedrijf al?

10 jaar, dus dit jaar vieren we ons jubileum.

Waarom ben je ondernemer geworden en waarom juist in deze branche?

Mijn laatste werkgever voordat ik voor mezelf begon, was iemand die ondernemerschap stimuleerde. Daardoor had ik er al wel een tijdje over nagedacht om voor mezelf te beginnen. Aan de ene kant leek me dat heel interessant, maar aan de andere kant zag ik ook beren op de weg. Hoe zou ik aan klanten komen? Zou ik wel genoeg inkomsten hebben om van te kunnen leven? Tegelijkertijd maakte de groep waarin ik werkte een aantal ontwikkelingen door, waar ik het taleninstituut niet meer helemaal in vond passen. Ik merkte destijds, dat als ik de ideeën en ambitie die ik had serieus wilde nemen, er eigenlijk geen andere keuze was dan voor mezelf te beginnen. Wat ook meespeelde was dat ik in mijn toenmalige rol eigenlijk alleen stond in alles wat met de taaltrainingen te maken had. Het leek mij fijn om met iemand samen te werken, om te kunnen sparren en elkaars kwaliteiten te versterken. Door voor mezelf te beginnen kon ik met een compagnon gaan samenwerken. Overigens is Dorte, mijn toenmalige compagnon na 3 jaar een totaal andere richting opgegaan. Haar naam is nog wel steeds terug te vinden in het bedrijf, want DNA komt van Dorte e(N) Anneke ;-).

En waarom deze branche? Talen spelen al mijn hele leven een rol. Toen ik als 5-jarig meisje vanuit de Zaanstreek naar Zuid-Limburg verhuisde, moest ik ineens een andere taal leren, het Limburgs. Dat ben ik blijven doen tot mijn 18e. Op dat moment besloot ik namelijk om een jaar in Parijs door te brengen als au-pair. Ik merkte daar dat wat ik tot dusver op school had geleerd, vooral grammaticaregels, helemaal niet werkte in de praktijk. Maar ook dat ik de taal vooral leerde door het te doen. Dat intrigeerde me, en daarom ben ik Toegepaste Taalkunde gaan studeren, en heb uiteindelijk mijn werk gemaakt van het helpen van mensen met het leren van een taal.

Wie zijn jouw klanten?

Mijn klanten zijn mensen die internationaal werken. Het kan gaan om Nederlanders die in hun werk met internationale collega’s of klanten te maken hebben, of om buitenlandse medewerkers die vanwege hun expertise in een bepaald vak naar Nederland gehaald zijn. Onze klanten bevinden zich in verschillende sectoren, financieel, farmaceutisch, technisch, ICT, overheid, etcetera.

Waarom kiezen mensen voor jouw bedrijf?

Klanten kiezen voor ons om onze persoonlijke klantgerichte aanpak. We luisteren heel goed naar de wensen en behoeften van de klant, en passen daar de training op aan. Geen enkele training is hetzelfde, en dat voelen onze klanten. We vinden het belangrijk dat mensen plezier hebben in het leren van de taal, dat komt de motivatie ten goede. Daarnaast werken we met zeer ervaren, enthousiaste trainers, die allemaal native speaker zijn in de taal die ze onderwijzen.

Wat zijn je verdere ambities?

Mijn ambitie is om toonaangevend te zijn als het gaat om maatwerk taaltrainingen, en om zoveel mogelijk mensen met gemak te laten communiceren.

Wat is jouw manier om te groeien als ondernemer en met jouw bedrijf?

Als ondernemer is het van belang om om de zoveel tijd de balans op te maken. Waar sta ik? Hoe ben ik hier gekomen? En waar wil ik naartoe? Voor mij werkt het heel goed om daarbij gecoacht te worden, zodat je met iemand kan sparren, iemand je kan uitdagen en je een spiegel kan voorhouden. Groeien betekent voor mij niet alleen maar meer of groter, maar groeien kan ook op een andere manier. Nadat ik zelf afgelopen jaar gezondheidsproblemen kreeg, realiseerde ik me steeds meer dat groeien vooral gaat om keuzes maken. Waar word ik blij van en waar krijg ik energie van?

Kijk voor meer info op www.dnalanguages.nl

Share.

About Author

Redactie Weesmeer

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.