Met enige regelmaat krijg ik de vraag: Waarom zou ik kiezen voor een mediator in dit conflict?
Simpel: Sneller, goedkoper, oplossingsgericht en daardoor duurzamer. Uit onderzoek blijkt namelijk dat wanneer mediation wordt ingezet en partijen de intentie hebben om het conflict op te lossen, dit in méér dan 87% van de gevallen ook echt lukt.
7 redenen waarom een mediator een goede keuze is bij een conflict
1. Afgestemd op jullie agenda
De werkdruk en wachttijden bij de rechtbank zijn momenteel lang, dit wordt omzeild bij deze manier van conflictbemiddeling. Conflictbemiddeling stemt de afspraken af op jullie agenda, indien nodig buiten kantoortijden, alleen dit gegeven werkt al vaak de-escalerend.
2. Factuur wordt samen gedragen
De factuur wordt samen gedragen: het uurloon, de kosten voor de vaststellingsovereenkomst (convenant, ouderschapsplan), de reiskosten. Ook voor mediation bestaat de mogelijkheid van subsidie via de Raad voor Rechtsbijstand. Er is een inkomens- en vermogensgrens die bepalen of je in aanmerking komt en hoeveel de eigen bijdrage is.
3. Oplossing komt vanuit jezelf
De oplossing komt vanuit jezelf: door het gesprek aan te gaan, onder leiding van een neutrale derde, wordt de angel van het conflict, de onvrede naar boven gehaald. Vanuit dit punt ga je stappen zetten, zoeken naar mogelijkheden die de situatie voor jou hanteerbaar maken. Haalbare stappen, die tussen afspraken in uitgeprobeerd kunnen worden, bijgesteld worden.
4. Vaststellingsovereenkomst
Pas als de voorgestelde afspraken/ stappen voor alle partijen acceptabel zijn, worden ze vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst.
5. Hamerstuk
Als de rechtbank dit schrijven moet bekrachtigen, keurt die het vrijwel altijd goed als een hamerstuk, omdat het een gezamenlijk verzoek is.
6. Duurzame oplossingen
In werkrelaties, familieverhoudingen, liefdesrelaties komen spanningen/ problemen voor. Door zelf de bouwstenen aan te dragen voor de verandering, is deze sterker, duurzamer.
7. Je komt er sterker uit
Wat de uitkomst ook is, door je eigen bijdrage, kom je er sterker uit.
Waarom een Mfn-Registermediator:
- Is aangesloten bij een beroepsvereniging, die de kwaliteit waarborgt.
- Valt onder het klacht- en tuchtrecht.
- Kan zich aansluiten (na voldoende mediations) bij de Raad van Rechtsbijstand.
- Heeft verplichte intervisie, waarin er ruimte is voor spiegelen, kritisch kijken naar eigen handelen.
- Heeft de verplichting tot bijscholen waardoor kennis actueel blijft en de rugzak extra gevuld kan worden.
Je las dit artikel op WeesMeer, hét nieuwsplatform voor ondernemers met ambitie
Altijd op de hoogte blijven van ons laatste nieuws? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief.