Uitgeblust en opgebrand: een gevoel dat iedereen wel kent
Uitgeblust en opgebrand. Meestal gaat dat na een nacht goed slapen wel over, maar wat als dit niet gebeurt en je al opstaat met dit gevoel?
Het is niet voor niks dat er de laatste tijd veel wordt geschreven over de BURN-OUT (de moderne versie van ‘overspannen zijn’). Het is niet meer een ‘ziekte’ die alleen zichtbaar is bij managers met te drukke banen, ook steeds meer jongeren kampen met burn-out verschijnselen.
Lees ook: Burn-out voor zijn? Vijf tips
De impact van een burn-out is enorm. Allereerst natuurlijk voor degene die het meemaakt, maar ook voor de partner thuis en de werkgever.
Uitgeblust en opgebrand? Focus op preventie
Het kost het bedrijfsleven miljoenen. Ondanks de enorme aandacht die eraan wordt besteed, is het nog steeds dat de meeste leidinggevenden de signalen niet weten te herkennen of weten hoe er daarna mee om te gaan. Een werknemer belandt te snel bij de arbo-arts terwijl de rol van een leidinggevende cruciaal is. Daarnaast durven werknemers het niet bespreekbaar te maken, omdat ze bang zijn voor de stempel die ze opgedrukt krijgen. Dit is jammer want juist preventief is er veel winst te behalen (en dan heb ik het niet alleen over geld).
De meeste winst valt te behalen als zowel werkgever en werknemer samen optrekken en zolang dat besef er niet (voldoende) is, zullen de percentages zo hoog blijven.
Burn-out is geen teken van zwakte
Een van de dingen die moet veranderen is dat het idee dat een burn-out nog te vaak wordt gezien als een teken van zwakte. Nog te vaak wordt het advies gegeven om het te verzwijgen. Het zou slecht zijn voor je carrière, het zou laten zien dat je niet sterk in je schoenen staat en een slapjanus bent. En wie wil er nu een slapjanus als werknemer? Toch?
Een burn-out heeft nooit een oorzaak. Het is nooit alleen je werk of alleen je privésituatie. En om maar een knuppel in het hoenderhok te smijten; waarom kiest iemand met een burn-out er vaak voor om niet te gaan werken, om zich ziek te melden. Kun je er met een burn-out niet voor kiezen om wel te gaan werken en thuis de boel de boel te laten? Hoe komt het dat iedereen met een burn-out besluit minder te werken of zelfs te stoppen? Is dat fair, is dat de juiste en enige oplossing, want is bij een burn-out je werk de enige oorzaak of ligt het ingewikkelder.
Om bij het begin te beginnen: Een burn-out ontstaat als je niet meer herstelt van de vermoeidheid die je gedurende de dag opbouwt. Dit kan best een tijd goed gaan, maar als dit te lang duurt en zelfs een weekend of vakantie niet meer helpt om uit te rusten en te ontspannen dan bouwt die vermoeidheid zich op tot er onbalans ontstaat. Dit gaat geleidelijk en doordat we niet willen zeuren en willen presteren, negeren we dit gevoel. Zolang tot ons lichaam zegt tot hier en niet verder. Voor diegene die het meemaakt, voelt dit dan ook alsof het licht ineens uitgaat.
Signalen van een burn-out
Signalen van een burn-out uiten zich oa in vermoeidheid, niet meer helder kunnen denken, concentratieproblemen, huilbuien, kortaf reageren en ook lichamelijke klachten. Om mijn voorgaande quote over die slapjanus te ontkrachten. Degene met de meeste kans op een burn-out zijn juist die hardwerkende, loyale en perfectionistische werknemer waar we altijd een beroep op kunnen doen. Juist het herkennen en bespreken van die signalen kan een burn-out voorkomen en dit betekent, samenwerking tussen leidinggevenden en werknemers.
Herstellen van een burn-out
Herstellen van een burn-out doe je niet, zoals nogal eens vaak wordt gedacht, door thuis te gaan zitten en niets te ondernemen. Het maakt inactief en waardoor er veel tijd ontstaat om te piekeren, wat alleen grotere problemen oplevert. Doorgaan zoals je altijd deed, is ook geen oplossing, maar wat dan wel? Je moet werken aan een betere balans en opnieuw moeten leren luisteren naar je eigen lichaam. Dit kost tijd omdat je lichaam zo ontregelt is waardoor de adrenaline al snel weer door je lichaam giert.
Tips:
- Bedenk waar je energie van krijgt en wat je ontspant en schrijf dit op.
- Zorg dat je in ‘beweging’ blijft. Thuis maar ook op je werk, al is het maar voor een paar uurtjes per dag.
- Onderneem elke dag een activiteit die op die lijst staat.
- Ontspanning is niet hetzelfde als afleiding. Tv kijken, computers e.d. lijken prettige vormen van ontspanning, maar bij een burn-out is dit niet de verstandigste keuze.
- Wil niet te snel, want veranderen kost tijd, maar het is wel een kwestie van doen.
- Zeg geen ja, als je nee bedoelt.
- Maak het bespreekbaar!
Je las dit artikel op WeesMeer, hét nieuwsplatform voor ondernemers met ambitie
Altijd op de hoogte blijven van ons laatste nieuws? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief.