Ben jij een ochtend- of avondmens?
We zeggen het vaak ‘ik ben echt een ochtend/avondmens’, maar wist je dat slechts 15% van de bevolking een uitgesproken ochtend- of avondmens is.
Bij welke groep hoor jij?
Ben jij zo iemand die ook in zijn vakantie al stralend om 7 uur aan het ontbijt zit of is een kantoorbaan voor jou niet ideaal omdat je pas tot leven komt ergens na de lunch? Ook als je niet bij die 15% hoort, bijna iedereen heeft wel een voorkeur en heeft hij het gevoel beter te functioneren in de ochtend of juist in de avond.
Bioritme
Je levenscyclus wordt beïnvloed door drie ritmische cycli met verschillende langdurende periodes. Bioritmiek gaat ervan uit dat de mens niet op elk ogenblik in dezelfde mate de beschikking heeft over zijn vermogens en dat deze beschikbaarheid cyclisch verloopt zoals de meeste continue processen in de natuur.
De drie beweerde cycli van het bioritme zijn:
- Fysieke cyclus (coördinatie, kracht, welzijn; herhaalt zich elke 23 dagen)
- Emotionele cyclus (creativiteit, gevoeligheid, stemming, waarneming, het omgevingsbewust zijn; herhaalt zich elke 28 dagen)
- Intellectuele cyclus (opmerkzaamheid, het analytische functioneren, logische analyse, geheugen, communicatieve vaardigheid; herhaalt zich elke 33 dagen)
(bron: Wikipedia)
Elk mens heeft zijn eigen bioritme, zijn eigen innerlijke biologische klok. Deze klok beïnvloedt je lichaam, je geest en je emoties. Je persoonlijke bioritme bepaalt hoe je dagelijks functioneert. Deze biologische klok wordt mede gestuurd door signalen uit je omgeving. Denk maar aan het feit dat je slaperig wordt als het donker wordt of juist wakker wordt als de zon door de gordijnen piept. Als je inzicht hebt in je eigen bioritme dan kun je hier beter of anders mee omgaan en zal je zien dat je meer energie hebt.
Een nachtje slecht slapen, is natuurlijk geen probleem. Je gaat het pas echt merken als je bijvoorbeeld op vakantie gaat naar een andere tijdzone en je last krijgt van een jetlag. Ook mensen die in een ploegendienst werken, hebben last van het verschuiven van hun vaste leefpatroon. Met name de avond- en nachtdiensten zijn lastig (je bent moe maar je mag niet naar bed).
Langdurig slaapgebrek kan gepaard gaan met grote problemen. Je bent vatbaarder voor ziektes, veel of juist weinig eetlust, moeite met dagelijks functioneren, depressiviteit. De kans op een vicieuze cirkel is groot. Je kunt niet slapen, je ligt wakker en slaat aan het piekeren.
Vast ritme
Het wijzigen van je biologische klok gaat niet zomaar. Belangrijk als je je ritme opnieuw moet programmeren (bijvoorbeeld bij die jetlag), hanteer dan een vast ritme, ga op dezelfde tijd naar bed en gebruik desnoods een wekker om wakker te worden, geef niet toe aan je vermoeidheid en drink zo min mogelijk alcohol, koffie en cola, doe ontspanningsoefeningen en zorg voor voldoende beweging en buitenlucht.
Je las dit artikel op WeesMeer, hét nieuwsplatform voor ondernemers met ambitie
Altijd op de hoogte blijven van ons laatste nieuws? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief.