Haal in 3 stappen het BESTE uit jezelf en je werk
Haal het beste uit jezelf en je werk, in drie stappen.
Door je denken, je voelen en doen in balans te brengen. Of dit nu op het gebied is van je relatie met je collega, je werknemer, je werk, je (levens)partner of jezelf.
Hoe meer ontspanning, plezier en succes je in je denken creëert en ervaart, hoe meer jij ook deze kwaliteiten in jezelf en jouw werk, werknemers en collega’s zult ervaren en uitdragen.
Hoe haal je het beste uit jezelf en je werk?
- Door je gedachten te managen
- Door bij jezelf te blijven. (voelen)
- Door je beste zelf te durven zijn. (doen)
1 – DENKEN van niet naar wel
Ons denken schreeuwt zo vaak over wat niet werkt, niet goed is en niet mag. Free your mind! Hoor de stemmen van kritiek en afkeuring over jezelf, de ander, je werk en de wereld. Pas dan weet je ook wat je niet wilt, niet fijn vind. De volgende stap is je dan open te durven stellen voor wat je wel wilt en fijn vind. Wat je verlangt en wat je passie is.
En daarvoor dien je te gaan voelen. Om te kunnen voelen, is het belangrijk letterlijk stil te staan bij je gedachten. Je hart weet of een gedachte klopt. In je hart is immers geen oordeel. Maakt je hart een extra sprongetje van blijdschap of dankbaarheid bij een bepaalde gedachte of keuze, dan weet en voel je dat je goed zit.
Een overtuiging (gedachte) die wij doorgaans hebben, is eerst goed doen om je vervolgens goed te (kunnen) voelen. Ga eens na wanneer dit voor jou geldt.
Dit goed voelen is veelal van korte duur omdat je je afstemt op de ander (veelal je collega, manager of (levens)partner om goedkeuring te krijgen over wat je doet. Ook wel bekend als pleasegedrag. Dit goed voelen is een illusie omdat het afhankelijk is van externe factoren en niet van binnenuit komt.
2 – VOEL jij een JA?
Wees er zeker van dat als je ja zegt tegen een ander je geen nee zegt tegen jezelf. Dus ook JA tegen jezelf?
Hoe zou het zijn als je je afstemt op jezelf om je goed te voelen. Dus niet om de ander een goed gevoel te geven of blij te stemmen? Wanneer je je goed voelt, doe je praktisch als vanzelfsprekend iets goeds. Ga bij jezelf eens na wanneer dit voor jou geldt. Kun je je dit niet 1=2=3 herinneren, dan kun je dit misschien wel van een ander persoon herinneren. Wellicht van (een bekend) iemand de je inspireert of bewondert.
Denk bijvoorbeeld aan een persoon die jij waardeert en respecteert. Wat is het wat jij aan of van deze persoon waardeert. Is het een daad? De persoonlijkheid? Is het dan een daad van presteren of een daad van passie? Welke waardering is duurzamer?
Wanneer je iets doet zonder waardering en respect voor jezelf, dan heeft je handeling ook geen waarde en respect. Een handeling heeft waarde wanneer het vreugde geeft. Daarom is voelen van reuzenbelang.
Wanneer je voelt ben je bij jezelf. Gedachten reizen en dwalen sneller af.. Een gevoel niet. Een gevoel brengt je in het nu.
3 – Succesvol zijn, is gelukkig durven ZIJN.
Wanneer iets goed voelt, kun je krachtiger kiezen. Kiezen om je beste zelf te durven zijn. En daar is lef voor nodig. Gaan staan waar jij voor wilt staan. Creëren wat jij wilt creëren. Je droom realiseren. Je bedrijf neerzetten. En met gevoel erbij is het spannend. Je stopt een stukje van jezelf in je bedrijf en geeft je zelf dus op een bepaalde manier bloot…… Durf jij? Eigenlijk deel jij een stukje geluk van jezelf. Geluk geef je door en is besmettelijk. Ook vergroot je je eigen geluk als je het deelt. Doe jij dat al? En zo nee, wat stopt jou daar in?
Wanneer je geluk bij en voor jezelf houdt, maak je geluk klein en daarmee jezelf klein. Wie dien je daarmee? Vier je successen. Hoe klein ook! Daarmee train en coach je jezelf om te zien wat er wel is, wat wel werkt en kun je daarvan genieten. Je interne drive wordt aangezet en dat wat je wenst, wilt of verlangt, wordt eveneens in beweging gezet.
Balans tussen stilstand en bewegen. (Actief en passief).
We bestaan voor 80% uit water en daarom is bewegen gezond. Bewegen in de zin van flow. Wanneer water te veel beweegt, wordt het troebel. En dat geldt ook voor de mens. Te veel bewegen veroorzaakt onrust, chaos en ‘troep’. Af en toe stilstaan is daarom goed. Troebel water wordt helder wanneer het (wind)stil is. In stilte hoor, zie en voel je ook meer en ben je meer in contact met jezelf. Echter, wanneer je te lang stil staat, treedt er stagnatie op. Net zoals water gaat water stinken bij te veel stilstand. Het is dus belangrijk om balans te vinden tussen stilstand en bewegen. Vind jouw eigen ritme daarin. Wat is voor jou het juiste moment om actief te zijn en wanneer dien jij je rust te nemen? Wordt hiervan bewust en geef toe aan jouw ritme.
Adrenaline is gezond, te veel niet. Cortisol laag brengen is gezond, te lang laag weer niet.
Bedenk ook dat wij geen ‘Human Doings’ zijn, maar ‘Human Beings’…. Wees dus mens. En graag met plezier en passie. De kunst van zijn, is ook een vorm van doen. Zijn brengt je in contact met jezelf: je lijf, je gedachten, je gevoel en de wereld om je heen. Met alles en iedereen heb je een relatie. Je dat bewust zijn, geeft je inzicht in de kracht en macht die je hebt.
Kortom:
- Te veel ‘zijn’ in je denken, maakt dat je veel piekt.
- Te veel ‘zijn’ in je gevoel, maakt je labiel.
- Te veel ‘zijn’ in je doen, maakt je onrustig.
Wanneer je denken, je voelen en je doen in balans zijn, dan ben je helder in je hoofd, is er ruimte voor plezier en ben je krachtig in je doen en zijn. Dan haal je het beste uit jezelf omdat je dan je beste zelf bent. Omdat je dan je passie leeft.
DOEN!! Ik daag je uit om gedurende 21 dagen het BESTE uit jezelf te halen.
Door:
stil te staan bij wat je denkt, voelt en doet.
Neem 3 x per dag een kort moment om je gedachten te zien, je gevoelens en emoties te voelen en bewust en met aandacht te handelen. Denk, voel en ben je een JA op het gebied van je beste zelf? Check ook bij jezelf wanneer je jezelf als je beste versie ziet en ervaart. Bij welke gedachten? Groots of juist klein. Is dat bij een gevoel van succes, vreugde, dankbaarheid, verbinding, winst, …… En ben jij je beste zelf wanneer je iets doet of wanneer je (aanwezig) bent of een combi?
Meer informatie: https://mondo-online.nl/
Je las dit artikel op WeesMeer, hét nieuwsplatform voor ondernemers met ambitie
Altijd op de hoogte blijven van ons laatste nieuws? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief.