Op weg naar … Voeding in het openbaar vervoer
Diëtist Voyca Bronsgeest over voeding in het openbaar vervoer en de keuzes die men maakt.
Tijdens mijn wekelijkse ritje in de trein en de metro vind ik het heerlijk om een beetje mensen te kijken. De meeste zitten tegenwoordig diep verzonken in hun telefoon of tablet, slecht een enkeling leest zijn/haar krantje.
Het ov is voor mensen vaak ook een moment om wat te eten. Het is in duidelijk dat het bordje ‘NIET ETEN EN DRINKEN’ door velen wordt genegeerd.
Lees ook: De actualiteiten in voedingsland: veel te doen rondom voeding
Als diëtist vind ik het erg interessant om te zien wat men eet en ik vraag me altijd af wat hun reden is om voor een bepaald voedingsmiddel te kiezen. Kiest men bijvoorbeeld voor die mueslireep omdat deze ‘gezond’ is of eten ze hem omdat ze het lekker vinden? Heeft diegene met een Turkse pizza de verleiding niet kunnen weerstaan omdat de geur in de stationshal te aanwezig was, of had hij vanmorgen al besloten om vanmiddag een Turkse pizza te halen?
Onwetendheid over voeding
Tijdens mijn consulten, maar ook in gesprekken met vrienden en familie merk ik dat er veel onwetendheid is op het gebied van voeding. Het is als consument ontzettend lastig om uit al die reclames, voedingshypes en mensen die zeggen iets van voeding te weten te filteren wat wel en niet waar is.
Superfoods
Een voorbeeld hiervan is de hype met de Superfoods. De term Superfood is niet beschermd en kan dus op elk voedingsmiddelen worden vermeld.
Lightproducten en zoetstoffen
Eveneens ‘light’, ook die term lijkt altijd op een gezonde keuze te duiden. Light mag op een product staan wat 33% minder calorieën of vetten of suiker bevat dan een soortgelijk product. Omdat light niet staat voor 33% minder calorieën en vetten en suikers is het dus toegestaan iets light te noemen waar 33% minder vet in zit maar bijvoorbeeld 50% suiker aan is toegevoegd.
Lightproducten zijn een gezondere keus als het om zuivelproducten en light frisdranken gaat. In de zuivelproducten wordt bij lightproducten vaak de vetten verminderd en vervangen door water. Bij een light frisdrank worden de suikers vervangen door zoetstoffen.
Over zoetstoffen zijn veel negatieve berichten in de media. Uit de onderzoeken die ik heb gelezen en die naar mijn mening betrouwbaar zijn gebleken dat de meeste zoetstoffen pas gevaarlijk worden wanneer je meer dan 5 liter van de desbetreffende drank drinkt, dag in dag uit. Daar komt de gemiddelde Nederlander gelukkig niet aan. Een glaasje light of zero kan echt geen kwaad en is toch een flinke besparing op je calorie-inname en met name op je intake van toegevoegde (Lees nutteloze) suikers.
Suiker
Die nutteloze suikers zie ik trouwens veel voorbij komen in het ov. Het ene blikje energiedrank na het andere blikje komt voorbij gewandeld en neemt plaats op een vrij plekje in de trein/metro. Op zo’n moment ben ik geneigd om 9 suikerklontjes te pakken en te zeggen ‘eet smakelijk!’ Niet om met het vingertje te wijzen, maar puur voor die bewustwording.
Ouders die hun kinderen van de energiedrankjes af willen helpen, kunnen het eens proberen door ze 9 suikerklontjes te geven en deze in dezelfde snelheid te laten opeten als ze een blikje leegdrinken.
Sta open voor nieuwe gewoontes
O, bijna vergeet ik uit te stappen, zo diep was ik verzonken in mijn gedachten om ideeën te bedenken om de wereld een stukje bewuster te maken. Zorg dat je gewoontes niet te gewoon worden en sta open voor nieuwe. Create new habits!
Je las dit artikel op WeesMeer, hét nieuwsplatform voor ondernemers met ambitie
Altijd op de hoogte blijven van ons laatste nieuws? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief.
1 reactie
Voyca, heel leuk geschreven. Hoop in de toekomst meer blogs van je te kunnen lezen en ook nog veel van je te kunnen leren wat betreft voeding. Heel veel succes ermee.
Groetjes Liza