Oorfonds start eerste crowdfunding campagne voor onderzoek naar plotsdoofheid
In samenwerking met het Erasmus MC in Rotterdam is Stichting Oorfonds Nederland een crowdfunding campagne gestart om onderzoek naar plotsdoofheid te financieren. Kno-arts en onderzoeker Hylke van der Toom van het Erasmus MC onderzoekt de effectiviteit van het aanbrengen van een sterke ontstekingsremmer (corticosteroïden) met een injectienaald achter het trommelvlies bij plotsdoofheid.
Oorfonds start crowdfunding voor onderzoek naar plotsdoofheid
Van der Toom: “Wij willen met onderzoek achterhalen wat de best mogelijke behandeling is voor mensen met plotsdoofheid. Momenteel behandelen we mensen met een ontstekingsremmer via tabletten maar er zijn aanwijzingen dat als we die ontstekingsremmer, via een injectie achter het trommelvlies toedienen, de kans op herstel groter kan zijn.“ Influencer Lise van Wijk heeft zo’n plotsdoofheid meegemaakt. “Op een avond hoorde ik een harde piep in mijn oor. Dat vond ik best raar maar ben gaan slapen. De volgende dag werd ik wakker en hoorde wekker alleen via mijn linkeroor.”
De crowdfundingactie voor onderzoek naar plotsdoofheid maakt deel uit van de campagne ‘Geef Onderzoek Gehoor’. Daarmee worden in samenwerking met drie academische centra drie onderzoeken naar oorproblemen ondersteund via crowdfunding.
Oorfonds-voorzitter Rene van der Heijden vindt dat onderzoek naar oplossingen voor gehoor- en evenwichtsproblemen veel meer financiële steun verdient dan nu gebeurt. “Als je kijkt hoeveel er naar ooronderzoek gaat in vergelijking met ander medisch wetenschappelijk onderzoek dan lijkt het alsof we oorproblemen niet serieus nemen. Het is niet zo dat de onderzoekers niet willen of kunnen; het is meer dat we als maatschappij andere keuzes maken. Als Oorfonds willen we dat graag veranderen.”
In de campagne Geef Ooronderzoek Gehoor richt het Oorfonds zich op drie jonge onderzoekers:
- Hylke van der Toom, kno-arts van het Erasmus MC, gaat de effectiviteit onderzoeken van een injectie met een sterke ontstekingsremmer direct achter het trommelvlies bij plotsdoofheid. Normaal kunnen mensen daar pillen voor krijgen, het is ook mogelijk die medicijnen via een injectie direct op de juiste plek te brengen, maar dat is nooit goed onderzocht.
- Denise Fuchten, psycholoog/onderzoeker van het Utrecht UMC, doet samen met de kno-onderzoeksgroep onderzoek naar de impact van tinnitus bij kinderen. Dat kinderen oorsuizen ervaren weten we, maar de methoden waarop we dat bij volwassen onderzoeken, zijn niet één op één toepasbaar bij kinderen. Met dit onderzoek krijgen we een veel beter beeld van hoe kinderen tinnitus ervaren.
- Elke Devocht, audioloog, werkt samen met de onderzoeksgroep van het Maastricht UMC+ aan het vestibulair- of wel evenwichtsimplantaat. De belangrijkste manier waarop we de werking van ons evenwicht in een lab-situatie kunnen lezen, is via de oogbewegingen. Dat is met de huidige middelen heel veel werk. Met de ontwikkeling van de juiste software kunnen analyses van oogbewegingen sneller worden gemaakt, waardoor meer mensen geholpen kunnen worden.
Volg de crowdfunding campagne via de website van het Oorfonds
Op de website oorfonds.nl is gedurende de campagne te volgen hoeveel er voor ieder onderzoek gedoneerd is en dus ook hoeveel geld nog nodig is om het onderzoek te realiseren. Het Oorfonds heeft ervoor gekozen de onderzoekers én de mensen om wie het gaat aan het woord te laten.
Van der Heijden: “Dat er wel degelijk onderzoek naar gehooroplossingen plaatsvindt, is niet bij iedereen bekend. Dat is jammer want mogelijke baanbrekende oplossingen komen steeds meer binnen handbereik nu de medische wetenschap met bijvoorbeeld de gen- en celtherapie op een kantelpunt is terechtkomen. Daar kan ook ooronderzoek van profiteren. Om de kwaliteit van leven met een ooraandoening te verbeteren en zelfs sommige ooraandoeningen te genezen, is veel meer onderzoek nodig.”
Het Oorfonds richt zich op het financieren van wetenschappelijk onderzoek, om zo mensen met een gehoor- of evenwichtsprobleem kwaliteit van leven terug te geven. Steun (een van) de onderzoeken, ga naar de website van het Oorfonds of direct naar oorfonds.nl/geefooronderzoekgehoor/. Alle donaties, groot en klein, zijn welkom. Zo geven we ooronderzoek gehoor!