Facebook Twitter Instagram
    Trending
    • Start-up JIBSER lanceert methode om transparantie te brengen in recruitmentwereld
    • Roy Tuenter helpt vastgelopen twintigers en dertigers
    • Anouk Welters geeft mensen regie over hun leven terug
    • Sandra Zuiker: “Mijn passie is mensen helpen hun werkgeluk terug te vinden”
    • Nieuw platform wil zichtbaarheid van vrouwen in technologiesector vergroten
    • Stress bij werknemers door ‘nare klanten’
    • Business Shakers: eerste platform voor praktische vraagstukken van ondernemers
    • Onderzoek: 6 procent Nederlanders maakte ooit gebruik van businesscoach
    Facebook Twitter Instagram
    Login
    Wees Meer
    • Ontwikkeling
      1. Persoonlijke ontwikkeling
      2. Leiderschap
      3. Spotlight: Interview
      4. Persoonlijke verhalen
      5. Time management
      6. View All

      Roy Tuenter helpt vastgelopen twintigers en dertigers

      11/09/2023

      Anouk Welters geeft mensen regie over hun leven terug

      11/09/2023

      Sandra Zuiker: “Mijn passie is mensen helpen hun werkgeluk terug te vinden”

      31/08/2023

      Onderzoek: 6 procent Nederlanders maakte ooit gebruik van businesscoach

      27/06/2023

      Jan-Joost Kroon: “Ik werk graag met ambitieuze mensen” 

      16/06/2023

      Angela López: “In deze snelle wereld is het belangrijk om voorop te lopen”

      26/05/2023

      Erik van Ginkel: “Wees consequent, maar niet altijd”

      12/05/2023

      Marian Bekkers: “Retail is altijd mijn passie geweest”

      08/05/2023

      Jan-Joost Kroon: “Ik werk graag met ambitieuze mensen” 

      16/06/2023

      Angela López: “In deze snelle wereld is het belangrijk om voorop te lopen”

      26/05/2023

      Erik van Ginkel: “Wees consequent, maar niet altijd”

      12/05/2023

      Marian Bekkers: “Retail is altijd mijn passie geweest”

      08/05/2023

      Compendium Geneeskunde lanceert eerste fysieke doktersglossy

      05/08/2021

      Socialmediatrainer bekent: Ik stopte met al mijn social media… en bleek verslaafd

      04/01/2021

      Desley Boxtart schenkt cheques namens Business Open Ockenburgh aan goede doelen

      24/09/2020

      Hoe je met deze simpele stap je werk-privébalans verbetert

      20/08/2020

      September is het nieuwe januari (en plannen maken is zinloos)

      15/09/2015

      Roy Tuenter helpt vastgelopen twintigers en dertigers

      11/09/2023

      Anouk Welters geeft mensen regie over hun leven terug

      11/09/2023

      Sandra Zuiker: “Mijn passie is mensen helpen hun werkgeluk terug te vinden”

      31/08/2023

      Onderzoek: 6 procent Nederlanders maakte ooit gebruik van businesscoach

      27/06/2023
    • Maatschappelijk
      1. Gezondheid
      2. Duurzaamheid
      3. Inclusie
      4. Participatie
      5. View All

      Burn-Out Brandweer wil stress en burn-out doven

      13/06/2023

      Easly: enige aanbieder online coronatesten voor reizigers

      31/03/2023

      Gratis webinar: Breng je hormonen in balans, mama

      07/02/2023

      Gratis webinar: Zorg met liefde voor je hart

      01/02/2023

      Handelsplatform van Rotterdamse scale-up Distro Energy gelanceerd

      27/06/2023

      Distro Energy en Platform Zero gaan samenwerken

      23/05/2023

      Duurzaamheid: een verantwoordelijkheid van ons allemaal

      14/03/2023

      Onprove en Gullimex lanceren digitaal sturingsmechanisme foodsector

      17/03/2022

      Onderzoek: Nederland bungelt onderaan bij genderdiversiteit techsector

      27/06/2023

      Innovatiestrateeg Leonie van Mierlo (Fronteer) schrijft boek over de kracht van (gender)diversiteit en inclusief leiderschap

      06/03/2021

      Een derde van de flexwerkers is van plan binnen een jaar van baan te veranderen

      16/06/2020

      Daniëlle Terpstra houdt als enige de deuren van haar dagopvang open

      27/05/2020

      Slechthorend en ondernemer? Zo communiceer je met je klant

      03/05/2022

      GetJobsDone geselecteerd voor ‘25 onder 25’ van MT/Sprout

      22/06/2021

      Onderwijsspecialist Inge Hummel genomineerd voor The Experience Award

      24/09/2020

      Een derde van de flexwerkers is van plan binnen een jaar van baan te veranderen

      16/06/2020

      Onderzoek: Nederland bungelt onderaan bij genderdiversiteit techsector

      27/06/2023

      Autismeweek in teken van diversiteit: hoe uniek ben jij?

      22/03/2023

      Oorfonds start eerste crowdfunding campagne voor onderzoek naar plotsdoofheid

      04/11/2022

      “Werknemers hebben nieuwe verwachtingen over hun relatie met werkgevers”

      05/07/2022
    • Financieel

      Tienduizenden door corona gedupeerde ondernemers in ontkenningsfase over naderende belastinginning

      11/04/2023

      Groot aantal start-ups in regio Utrecht in 2022

      31/03/2023

      Helft ondernemers heeft liquiditeitsproblemen en wil verduurzamen

      27/10/2022

      Versnelde tariefstijging van gemiddeld 10,3 procent voor zzp’ers en gedetacheerden in 2022

      27/07/2022

      Jacqueline Zuidweg nieuwe voorzitter Raad van Toezicht van Stichting MKB Financiering (SMF)

      25/07/2022
    • Zichtbaarheid
      1. Marketing
      2. PR
      3. Social media
      4. View All

      Tilburgse Ilza Keeman wint gouden Shopping Awards met haar Koekatelier

      10/06/2022

      Hoe een Growth Hacker jouw bedrijf kan laten groeien

      02/06/2022

      Red Panda Academy levert 400 afstudeerders growth hacking

      08/03/2022

      Gemeente Rotterdam kiest Friends For Brands en Roos & van de Werk als preferred supplier communicatie

      03/02/2022

      Free publicity bureau voor tech DelanoPR gaat verder als PRGoeroes

      19/04/2022

      Free publicity: 4 vragen om te beantwoorden voordat je een PR-bureau belt

      26/03/2021

      Eerste masterclass met de combinatie growth hacking en free publicity

      03/08/2020

      Jennifer Delano nieuwe voorzitter ondernemersnetwerk BNI De Pelikaan

      17/02/2020

      YouLynq.me organiseert allereerste LinkedIn deepsales masterclass van Nederland

      21/10/2022

      Kunsthistorica Jorien Kleine Deters lanceert kunstgids voor ondernemers

      09/05/2022

      YouLynq.me organiseert allereerste LinkedIn deepsales masterclass van Nederland

      21/10/2022

      Tilburgse Ilza Keeman wint gouden Shopping Awards met haar Koekatelier

      10/06/2022

      Hoe een Growth Hacker jouw bedrijf kan laten groeien

      02/06/2022

      Kunsthistorica Jorien Kleine Deters lanceert kunstgids voor ondernemers

      09/05/2022
    • Nieuws

      Start-up JIBSER lanceert methode om transparantie te brengen in recruitmentwereld

      11/09/2023

      Roy Tuenter helpt vastgelopen twintigers en dertigers

      11/09/2023

      Anouk Welters geeft mensen regie over hun leven terug

      11/09/2023

      Stress bij werknemers door ‘nare klanten’

      17/07/2023

      Business Shakers: eerste platform voor praktische vraagstukken van ondernemers

      27/06/2023
    • Boeken
    Wees Meer
    You are at:Home»Artikelen»Duurzaamheid»Klimaatimpact bedrijfsrestaurant blinde vlek bij bedrijven

    Klimaatimpact bedrijfsrestaurant blinde vlek bij bedrijven

    0
    By Redactie Weesmeer on 03/12/2019 Duurzaamheid, Voeding
    tim meyer Impact Tool onthult klimaatimpact bedrijfsrestaurant

    Klimaatimpact bedrijfsrestaurant blinde vlek bij bedrijven

    De klimaatimpact van bedrijfsrestaurants blijkt onderbelicht bij Nederlandse cateraars.

    Impact Tool onthult klimaatimpact bedrijfsrestaurant

    Aankomende week is de klimaattop in Madrid met als doel concrete stappen te zetten richting het behalen van het Akkoord van Parijs. Op het gebied van voedsel, dat tot 30 procent van de uitgestoten broeikasgassen veroorzaakt, is er nog veel te winnen.

    Lees ook: Laura Heerema gaat voor 100 bedrijfsrestaurants de klimaatimpact meten en aanpakken

    Voor de eerste keer is de klimaatimpact van restaurants van vier grote Nederlandse bedrijfscateraars structureel doorgemeten. Voor de impactmeting van het eten wordt onder andere gelet op productie, transport en seizoen. De hiervoor ontwikkelde Impact Tool meet per (bedrijfs)restaurant de totale klimaatimpact en de impact per bezoeker. Daarnaast laat de tool zien hoe deze scores zich verhouden tot de doelstellingen van het Akkoord van Parijs.

    Uit de metingen van de door GiantLeaps ontworpen tool bleek dat er nog een lange weg te gaan is voordat cateraars en bedrijfsrestaurants de doelstellingen van het Parijse akkoord voor 2030 en 2050 halen. Vanaf 2020 kunnen nieuwe restaurants zich aanmelden om hun klimaatimpact te laten doormeten en verminderen.

    Voedsel zorgt voor 30 procent van de milieubelasting

    Voedsel is het onderwerp waarmee ieder individu de grootste impact op het klimaat heeft. Uit onderzoek bleek dat de wereldwijde voedselindustrie tot wel 30 procent van de uitgestoten broeikasgassen veroorzaakt. De impact van een bedrijfsrestaurant kan per fte al snel oplopen tot 1 ton CO2 per jaar.

    Afgelopen zomer is de klimaatimpact doorgemeten bij locaties van vier cateraars: Hutten, We Canteen, Hof Catering en ISS. Allen hebben aangegeven actief aan de slag te gaan om hun impact op het klimaat verder in kaart te brengen en te verminderen.

    Volgens Laura Heerema, oprichter van GiantLeaps, wordt er veel gevraagd van cateraars: “De cateraar zit in een lastig pakket; vanuit de klant wordt geëist dat er duurzaam eten wordt geserveerd, maar tegelijkertijd zitten we nog erg vast in eetgewoontes die niet duurzaam zijn en mag een cateraar niet zomaar het assortiment omgooien zonder dat ze kunnen aantonen dat dit beter is voor het klimaat.”

    Stijn Slegers van cateraar We Canteen zegt hierover: “Klimaat is een actueel en belangrijk onderwerp voor ons, daarnaast merken we ook dat de markt er om vraagt. Dankzij het gedetailleerde dashboard van de Impact Tool krijgen we inzicht in waar we staan en welke kansen er zijn om te verbeteren.”

    Van vervoer en verwarming naar voedsel aanpakken

    Bij bedrijven ligt momenteel de focus op het tegengaan van de CO2-uitstoot. Onder andere van het vervoer, het energieverbruik en de verwarming. Catering – en met name bedrijfsrestaurants – heeft ook een grote impact, maar die was tot voor kort niet te meten.

    Start-up GiantLeaps maakt op gedetailleerd niveau inzichtelijk wat die klimaatimpact van bedrijfscatering is. Naast zichtbaar maken van de klimaatimpact, geeft het interactieve dashboard van de Impact Tool ook aanbevelingen om de CO2-uitstoot te verkleinen.

    De klimaatimpact van je bedrijfsrestaurant verminderen met meer plantaardige opties

    Met deze inzichten is te zien dat gedragsverandering zoals kiezen voor meer plantaardige opties, meer seizoensgebonden groente en fruit serveren en producten inkopen die verspilling tegengaan direct tot een betere score leidt. Door deze resultaten en de op maat gemaakte aanbevelingen krijgen opdrachtgevers van GiantLeaps de mogelijkheid actief hun impact te verminderen.

    Heerema: “We zien dat medewerkers van de testlocaties positief zijn over het feit dat ze worden betrokken bij wat er gebeurt. Vooral bij de jongere generatie medewerkers is er grote vraag om de catering aan te passen, omdat de klimaatimpact van eten bij hen al bekend is.” De eerste nieuwe locaties sinds de pilot zijn inmiddels gestart: De bedrijfsrestaurants van TomTom in Amsterdam. Vanaf 2020 kunnen ook andere restaurants zich aanmelden.

    GiantLeaps

    Toen Heerema drie jaar geleden nog werkte als corporate trainee kwam ze in aanraking met de milieu-impact van voedsel. De omvang van deze impact en het gebrek aan aandacht hiervoor schokten haar. Om haar onvrede om te zetten in een oplossing, startte ze GiantLeaps, met het doel om klimaatvriendelijk eten de standaard te maken.

    Dit doel wordt nagestreefd door de impact van eten op een cijfermatige manier inzichtelijk te maken. Daarnaast maakt GiantLeaps als kennispartner samen met (semi)publieke en private organisaties, chefs en cateraars de vertaalslag naar verduurzaming door te laten zien hoe de klimaatimpact van eten verminderd kan worden.

    Je las dit artikel op WeesMeer, hét nieuwsplatform voor ondernemers met ambitie

    Altijd op de hoogte blijven van ons laatste nieuws? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief.

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Redactie Weesmeer

    Heb jij interessant ondernemersnieuws of een inhoudelijk artikel passend bij een van de categorieën van WeesMeer? Mail ons redactie@weesmeer.nl

    Related Posts

    Start-up JIBSER lanceert methode om transparantie te brengen in recruitmentwereld

    11/09/2023

    Stress bij werknemers door ‘nare klanten’

    17/07/2023

    Onderzoek: 6 procent Nederlanders maakte ooit gebruik van businesscoach

    27/06/2023

    Comments are closed.

    • LinkedIn
    • Facebook
    • Twitter
    • Start-up JIBSER lanceert methode om transparantie te brengen in recruitmentwereld
    • Roy Tuenter helpt vastgelopen twintigers en dertigers
    • Anouk Welters geeft mensen regie over hun leven terug
    • Sandra Zuiker: “Mijn passie is mensen helpen hun werkgeluk terug te vinden”
    • Nieuw platform wil zichtbaarheid van vrouwen in technologiesector vergroten

    About

    Help mee om WeesMeer verder uit te bouwen.

    Deel je onze visie en wil je een bijdrage leveren aan het verder uitbouwen van WeesMeer?

    Stuur een mail naar info@weesmeer.nl en laten we de mogelijkheden bespreken.

    Recent posts

    Start-up JIBSER lanceert methode om transparantie te brengen in recruitmentwereld

    11/09/2023

    Roy Tuenter helpt vastgelopen twintigers en dertigers

    11/09/2023

    Anouk Welters geeft mensen regie over hun leven terug

    11/09/2023
    Categorieën
    Copyright © 2023 | www.WeesMeer.nl
    • Privacy
    • Visie
    • Contact

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Sign In or Register

    Welcome Back!

    Login to your account below.

    Lost password?