Jacqueline de Gruyter: “Mijn hart gaat sneller kloppen van nieuwe ideeën”
Alles wat ik doe, draait om het verbinden van het netwerk van appexperts en het promoten van appmakers. Mijn naam is Jacqueline de Gruyter.
Wat zijn je interesses?
Mijn hart gaat sneller kloppen van nieuwe ideeën en de slimme mensen die ze waarmaken. Vooral de mix van innovatie en vakmanschap boeit me enorm. Technologie maakt het mogelijk om snel effectieve oplossingen voor problemen te vinden. Ik krijg echt energie van het luisteren naar deze ideeën en het bedenken van manieren om ze te ondersteunen. Elke week ontmoet ik nieuwe mensen die geweldige oplossingen bedenken.
Waar kennen mensen jou nog meer van?
De meeste mensen kennen me van het Appril Festival dat ik al meer dan elf jaar organiseer. Daarnaast doe ik veel om appbouwend Nederland te ondersteunen. Het kan dus ook zijn dat je me kent van de Amsterdamse appcommunity Appsterdam. Ik host ook app- en techpodcasts en werk als recruiter voor appontwikkelaars en mobile designers.
Hoe heet je bedrijf en wat doet je bedrijf?
Alles wat ik doe, draait om het verbinden van specialisten die apps bouwen en de appbranche onder het voetlicht brengen. Ik bied kennis en help bij het verbeteren van vaardigheden via het Appril Festival. Daarnaast breng ik vanuit The House of Appril bedrijven en appontwikkelaars samen, vooral op het gebied van werving.
Mijn werk komt voort uit mijn passie voor creatie en de mensen erachter. Mijn aanpak verschilt aanzienlijk van wat gebruikelijk is. Ik ben waarschijnlijk de enige app-recruiter in Nederland die verder kijkt dan alleen maar cv’s. Ik zet me in voor appbouwend Nederland, organiseer diverse kennisevenementen en doe dit al ruim elf jaar. Geen enkele andere recruiter of IT-partner in Nederland werkt op dezelfde manier. Geen enkele organisatie in Nederland bemiddelt tussen appontwikkelaars en hecht tegelijkertijd zo veel waarde aan het delen en uitbreiden van kennis en expertise. Het draait niet alleen om grote marges op uurtarieven of salarissen, maar om de juiste match te vinden en de ontwikkelaar of ontwerper op de juiste plek te krijgen.
Hoelang bestaat je bedrijf al?
Het idee voor het appfestival ontstond vier jaar na de lancering van de iPhone, en het festival bestaat sinds 2012. In die tijd kon je alleen nog maar bankieren met een e-dentifier en waren apps voornamelijk van onafhankelijke ontwikkelaars. Grote bedrijven hadden alleen nog maar een website. Inmiddels is dit wel anders en heeft vrijwel elke organisatie een app.
Nieuw dit jaar is dat we Appril uitbreiden naar een platform dat het hele jaar door aandacht besteedt aan appontwikkeling. Er komt een nieuwssectie, ruimte voor opinies en blogs, een vacaturegedeelte met relevante banen en een agenda voor inspiratie en netwerkevenementen. Het vacatureonderdeel doe ik vanuit The House of Appril en met een aantal partners.
Waarom ben je ondernemer geworden en waarom juist in deze branche?
Ik ben Appril begonnen vanuit mijn persoonlijke fascinatie voor technologie. De combinatie met design en de toegankelijkheid van apps boeit me enorm. Ook is het geweldig om met slimme mensen samen te werken, en die vind je volop in deze branche.
Wie zijn je klanten?
Bedrijven die meewerken aan het Appril Festival en het belang van kennisdeling inzien, zoals Wuzzon en Pinch. Dit zijn twee bedrijven waarmee ik al geruime tijd samenwerk. Wuzzon helpt organisaties om hun app vindbaar te maken in de appstore en meer gebruikers aan te trekken. Pinch is een bureau dat apps ontwikkelt voor de media, zoals de Volkskrant, Telegraaf en het NRC.
Maar ik werk niet alleen met bedrijven; ook individuele experts dragen bij, zoals Hans van Dam, een AI-architect die alles weet van AI in combinatie met apps.
Waarom kiezen mensen voor jouw bedrijf?
Inmiddels kent iedereen die werkzaam is in deze branche wel wat ik doe en hoe ik werk. Ik merk dat veel ontwikkelaars voor mij kiezen omdat ze weten dat ik de sector ondersteun. Ik bevind me nu in een positie waarbij ervaren experts, zowel senior als medior ontwikkelaars, me weten te vinden. Vaak gebeurt dit via mond-tot-mondreclame. Niet alleen native (iOS & Android) ontwikkelaars, maar ook webappbouwers en multiplatformontwikkelaars weten me nu te vinden.
Online zijn er verschillende kanalen waar ontwikkelaars ervaringen delen. Ik merk steeds vaker dat mensen die werk zoeken, via deze kanalen naar mij worden doorverwezen. Dit is het resultaat van elf jaar investeren. Het werven van geschikte kandidaten is daardoor een stuk gemakkelijker geworden.
Wat zijn je verdere ambities?
Mijn ambitie is om van Appril HET platform in de industrie te maken, waar nieuws, netwerken en inspiratie samenkomen. Ook wil ik de techwereld verbinden en de versnippering verminderen, zowel tussen organisaties als tussen regio’s
Ik hoop dat ik alle organisaties in Nederland die zich bezighouden met het ontwikkelen van apps kan overtuigen om hun expertise te tonen en deel te nemen aan het kennisevenement. Op die manier kunnen we blijven bijdragen aan kennisdeling en groei in de Nederlandse techsector.
Wat is jouw manier om te groeien als ondernemer en met je bedrijf?
Door samen te werken met experts in tech kan mijn bedrijf groeien. Inmiddels zet ik de techniek ook in voor mijn eigen werk. Door het automatiseren van een aantal processen, hoef ik niet meer alles zelf bij te houden en kan ik me richten op het netwerk.
Wat is jouw leiderschapsadvies voor medeondernemers?
Als je een goed idee hebt om te ontwikkelen en je hebt nog nooit eerder een app laten bouwen, wees dan op je hoede. Ook al is je idee briljant, het ontwikkelen van een app vereist enorm veel expertise, wat betekent dat je waarschijnlijk externe hulp moet inschakelen, wat veel geld kost.
Een app kan succesvol zijn als deze wordt ontwikkeld om een probleem op te lossen of een behoefte te vervullen.
Ben je een expert in je vakgebied en zie je waar dingen misgaan of verbeterd kunnen worden? Een appidee heeft de grootste kans van slagen als het wordt ontwikkeld door iemand met kennis van zaken. Een professional met een uitgebreid netwerk en die precies weet hoe de industrie werkt. Als je vanuit je kennis en passie besluit om een app te ontwikkelen, heeft deze veel meer kans om een succes te worden.
Tegenwoordig zijn er tal van mogelijkheden om een app te laten ontwikkelen, zonder direct te investeren in de ontwikkeling in de programmeertaal van Apple en met hoge kosten. Je kunt nu ook kiezen voor een app die slechts eenmaal wordt gecodeerd en vervolgens naar verschillende platforms wordt uitgerold. Zo heb je in één keer een iOS- en Android-app.
Kies je app-partners zorgvuldig en onderzoek of de organisatie ervaring heeft in jouw vakgebied.
Wanneer je al weet waar de valkuilen liggen of waar juist winst te behalen valt, kan je bedrijf winst opleveren.
Meer weten over Jacqueline de Gruyter
Heb je een goed idee en wil je een app laten maken? Kijk eens naar de initiatieven van Jacqueline de Gruyter:
Je las een artikel van WeesMeer, hét nieuwsplatform voor ondernemers met ambitie
Altijd op de hoogte blijven van ons laatste nieuws? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief.