Facebook Twitter Instagram
    Trending
    • FloraNL verlegt koers en richt zich op klant bloemisten
    • 10 vragen aan Bart Spandaw: ‘Mijn manier om te groeien is door actief te zijn in netwerken’
    • 10 vragen aan Marieke Pijler: ‘Ik maak ondernemers onvergelijkbaar’
    • 10 vragen aan Remco Coerman: ‘Ik wil een autoriteit worden op het gebied van het locatie-ongebonden wonen’
    • World Parkinson Day: Ernst Daniël Smid sprak over leven met Parkinson
    • MediKIT lanceert pilot automatische postverwerking huisartsen
    • Marc van Eck, Eric Kramer en Kimberly Ofori in Raad van Advies sociaal netwerk Follow
    • Woning verkopen in Ede: wat u moet weten
    Facebook Twitter Instagram
    Login
    Wees Meer
    • Home
    • Artikelen
      1. Duurzaamheid
      2. Gezondheid
      3. Financieel
      4. Maatschappelijk
      5. Ontwikkeling
      6. Zichtbaarheid
      Featured

      NL Cares zoekt vrijwilligers voor de Warme Winter Weken

      By Redactie Weesmeer30/11/20210
      Recent

      10 vragen aan Bart Spandaw: ‘Mijn manier om te groeien is door actief te zijn in netwerken’

      28/04/2025

      10 vragen aan Marieke Pijler: ‘Ik maak ondernemers onvergelijkbaar’

      24/04/2025

      10 vragen aan Remco Coerman: ‘Ik wil een autoriteit worden op het gebied van het locatie-ongebonden wonen’

      17/04/2025
    • Nieuws

      FloraNL verlegt koers en richt zich op klant bloemisten

      14/05/2025

      Marc van Eck, Eric Kramer en Kimberly Ofori in Raad van Advies sociaal netwerk Follow

      07/04/2025

      Woning verkopen in Ede: wat u moet weten

      28/03/2025

      Enliven lanceert inclusieprogramma na succesvolle pilot bij Microsoft Nederland

      25/03/2025

      Drukwerkdeal genomineerd voor B2B Award van Shopping Awards

      25/03/2025
    • Over ons
      • Visie
      • Contact
    Wees Meer
    You are at:Home»Artikelen»Gezondheid»Voeding»Hooghoudt lanceert twee ultra premium gelagerde jenevers

    Hooghoudt lanceert twee ultra premium gelagerde jenevers

    0
    By Redactie Weesmeer on 01/03/2022 Voeding
    Distilleerderij Hooghoudt uit Groningen brengt met de Aged 23 een ode aan de vijf generaties van het familiebedrijf en laat met de Aged 16 zien hoe smakelijk een menselijk foutje kan zijn.

    Distilleerderij Hooghoudt uit Groningen brengt met de Aged 23 een ode aan de vijf generaties van het familiebedrijf en laat met de Aged 16 zien hoe smakelijk een menselijk foutje kan zijn.

    Hooghoudt lanceert twee ultra premium gelagerde jenevers

    Familiedistilleerderij Hooghoudt lanceert in maart twee ultra premium gelagerde jenevers. Beide zijn in 1998 gestookt door de derde en vierde generatie Hooghoudt en als single malt op oude ex-Oloroso vaten gelegd. Nu, 23 jaar later, zijn ze verrijkt met gedistilleerde botanicals en worden ze als Single Barrel jenever aangeboden.

    “De Aged 23 is de eerste editie in een serie van vijf exceptionele ex-Oloroso vaten waarmee we de komende vijf jaar een ode brengen aan een generatie Hooghoudt”, zegt Commercieel Directeur Martijn Keesmaat van Hooghoudt. “De Aged 16 is één van zeven vaten die na zeven jaar per ongeluk met nieuwe moutwijn is bijgevuld waarmee de teller weer op nul werd gezet. Het resultaat van deze actie is even origineel als smakelijk: De diepgang van een 23 jaar gelagerde vloeistof en tegelijk het karakter van een 16 jaar gelagerde spirit.”

    Al 133 jaar

    Hooghoudt is al meer dan 133 jaar en vijf generaties bevlogen op zoek naar de beste geuren, kleuren en smaken uit de natuur. Het bedrijf laat zich hierbij niet tegenhouden door conventies, maar zoekt juist de grenzen op waardoor het nieuwe, relevante smaakbelevingen neerzet binnen traditionele categorieën, zonder de bestaande liefhebber af te schikken. “Wij richten ons met de Aged 16 en 23 op de liefhebber van gelagerde dranken en met name de Single Malt Whisky liefhebber”, zegt Keesmaat. “Dat doen we vanuit de kracht van jenever, waar onze historie en passie ligt.”

    Waar de meeste gelagerde spirits af zijn als ze uit het vat komen, gaat jenever verder. “Wij beheersen de kunst van het distilleren en blenden van botanicals. We kijken naar het smaakprofiel van de moutwijn uit elk individueel vat en versterken dit met een eigen blend van gedistilleerde botanicals. Hiermee opent Hooghoudt een compleet nieuwe smaakwereld voor de whisky-kenner, jenever-drinker en nieuwe ontdekkers. Onze Aged 23 is het kroonjuweel van jenever in de 21e eeuw. De Aged 16 is onze charismatische prins met een licht rebels karakter. Prachtige dranken met elk een compleet eigen verhaal en karakter.”

    Aged 23: een ode aan de eerste generatie Hooghoudt

    Deze jenever is onderdeel van een serie van vijf. Elk vat staat voor één generatie Hooghoudt. De serie zal uiteindelijk bestaan uit 23 tot en met 27 jaar gelagerde 100% moutwijn jenevers uit exceptionele ex-Oloroso vaten die op vatsterkte zijn gebotteld. In 1998 gestookt en op vat gelegd door Hero Jan, derde generatie Hooghoudt, waarna de toenmalige koperen ketel met pensioen mocht. Nu, 23 jaar later, gebotteld door Bert, vierde generatie, terwijl hij samen met zijn kinderen de laatste hand legt aan een nieuwe distilleerderij als onderdeel van de Graanrepubliek in Bad Nieuweschans. De cirkel is rond.

    Het eerste vat, nummer 577, bevatte een rijke volle jenever met kenmerkende Oloroso-smaken zoals rozijn, dadels, kastanje honing en een hint van geroosterde amandelen. Er zijn maar 225 flessen uit het vat gekomen en de vloeistof heeft de smaken van het hout volledig overgenomen. De gedistilleerde botanicals versterken dit vervolgens. Naast jeneverbes vormen gentiaan, laurier en bijvoorbeeld iriswortel een botanical boost die de houttonen in de vloeistof nog meer naar voren laten komen. Maar er is ook een knipoog naar de geschiedenis van de familie Hooghoudt. Nadat Hero Jan en Grietje in 1888 Hooghoudt oprichtten in Groningen, wonnen ze vele prijzen met hun sinaasappellikeuren. Distillaat van sinaasappelschil voegt fruitigheid toe, maar maakt ook hier de geschiedeniscirkel weer rond.

    Aged 16: Een 23 jaar gelagerde jenever met het karakter van een 16 jaar gelagerde spirit

    Aged 16 is volgens Hooghoudt ‘het directe resultaat van een toevalstreffer die je maar één keer tegenkomt’. De hiervoor al genoemde laatste batch moutwijn die in 1998 werd gestookt, is in 34 van de beste eikenhouten ex-Oloroso vaten gedaan. Sommige daarvan hadden toen al bijna honderd jaar dienst gedaan als sherryvat.

    De geschiedenis leert dat na zeven jaar een nieuwe medewerker met alle goede bedoelingen de vaten aanvulde met nieuwe moutwijn. Bij het zevende vat ontdekte hij zijn fout, die achteraf de geboorte blijkt van deze unieke prachtige jenever. Hierdoor ontstond namelijk een vloeistof waarin smaaktonen van de 23 jaar oude en 16 jaar jongere spirits elkaar op wonderlijke wijze versterken.

    Het eerste vat dat nu wordt gebotteld, vat nummer 598, bevat een vloeistof rijk aan tonen van karamel, vanille, rijp fruit, maar ook opvallend veel fris kruidige tonen van onder meer sandelhout en timut peper. Dit karakter is vervolgens versterkt met gedistilleerde botanicals van onder meer hop, zoethout, iriswortel en jeneverbes. Er zijn 430 flessen uit het vat gekomen die de markt op gaan. Een vurig volle vloeistof met een bijzonder verhaal waarin smaakwerelden elkaar op een unieke manier versterken.

    De Proefnotities 16 en 23 van The Whisky Couple zijn op aanvraag te ontvangen.

    Fotograaf: Niels de Vries

    Je las dit artikel op WeesMeer, hét nieuwsplatform voor ondernemers met ambitie

    Altijd op de hoogte blijven van ons laatste nieuws? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief.

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Redactie Weesmeer

      Heb jij interessant ondernemersnieuws of een inhoudelijk artikel passend bij een van de categorieën van WeesMeer? Mail ons redactie@weesmeer.nl

      Related Posts

      Arnhems wijnhuis Robbers & van den Hoogen trekt miljoeninvestering aan

      22/01/2025

      Onprove en Silowacht lanceren optimalisatiesoftware voor bakkerijen

      09/07/2021

      Pegamento organiseert allereerste online event over kunstmatige intelligentie en beeldherkenning

      22/06/2021

      Comments are closed.

      • LinkedIn
      • Facebook
      • Twitter
      • 10 praktische tips tegen werkstress
      • Vertaalsector schrijft geschiedenis met convenant voor gezonde toekomstbestendige samenwerking
      • Gaston Schul breidt uit naar Verenigd Koninkrijk en kan MKB beter ondersteunen bij Brexit
      • Els Korsten van koeienfotograaf tot ‘Beste trouwfotograaf Benelux’
      • Free publicity bureau voor tech DelanoPR gaat verder als PRGoeroes

      About

      Help mee om WeesMeer verder uit te bouwen.

      Deel je onze visie en wil je een bijdrage leveren aan het verder uitbouwen van WeesMeer?

      Stuur een mail naar info@weesmeer.nl en laten we de mogelijkheden bespreken.

      Recent posts

      FloraNL verlegt koers en richt zich op klant bloemisten

      14/05/2025

      10 vragen aan Bart Spandaw: ‘Mijn manier om te groeien is door actief te zijn in netwerken’

      28/04/2025

      10 vragen aan Marieke Pijler: ‘Ik maak ondernemers onvergelijkbaar’

      24/04/2025
      Categorieën
      Copyright © 2023 | www.WeesMeer.nl
      • Privacy
      • Visie
      • Contact

      Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

      Sign In or Register

      Welcome Back!

      Login to your account below.

      Lost password?
      We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.Ok