Facebooklinkedinrss

Doorwerken na pensioen: de behoefte groeit

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tijdens de Onderwijsstaking is het een belangrijk zorgpunt: hoe zorgen we voor voldoende collega’s op de werkvloer? Daarbij is er vooral aandacht voor het interesseren van jongeren in het vak. Terwijl het potentieel van de inzet van ouderen nog onvoldoende wordt benut. Kort geleden adviseerde de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving het kabinet nog om drempels om door te werken weg te nemen. Een goed initiatief, al zijn er al oplossingen in de markt. Specialist Doorwerkgever ontwikkelde een Doorwerkregeling die veel pijnpunten kan wegnemen.

Wat is de situatie vandaag? In Nederland werken zo’n 200.000 mensen door na hun pensioen. Dat is logisch wanneer je bedenkt dat we steeds ouder worden en ook langer gezond blijven. Wel opmerkelijk is dat bijna 500.000 gepensioneerden zouden willen doorwerken. In deze tijd van arbeidsmarktkrapte blijken er dus nog drempels te bestaan om de arbeidskracht van ouderen te benutten.

Doorwerkgever maakt zich sterk voor gepensioneerden die willen en kunnen werken. Dat doet de organisatie onder andere door het werkgevers makkelijk te maken om doorwerkers in te huren. Naast het bieden van administratieve diensten draait het dan om het bieden van een  andere kijk op werk. Doorwerkers willen niet per se een voltijdbaan, maar kunnen collega’s wel ondersteunen door bijvoorbeeld deeltaken over te nemen.

Flexibele (bij)baan

De beweegredenen waarom mensen willen blijven werken verschillen, maar veelal werken mensen door om zingeving te vinden. Anderen doen het daarnaast om wat bij te verdienen omdat het pensioen niet voor iedereen toereikend is. Werkgevers kunnen op hun beurt (tijdelijk) gebruikmaken van de kennis en ervaring van de doorwerker. De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving noemt het een ‘overbruggingsbaan’ of een ‘senior internship’.

Administratieve ondersteuning

Het platform blijkt een succes. Doorwerkgever is dé specialist op het gebied van doorwerken na het pensioen. Niet alleen kunnen pensionado’s er (bij)banen vinden, ze worden ook bijgestaan in de administratieve rompslomp. Want hoeveel mag je eigenlijk bijverdienen naast je AOW? En als je wordt ingehuurd, hoe zit dat dan met de belasting?

Doorwerkregeling

Dankzij Doorwerkgever is ook de Doorwerkregeling in het leven geroepen. Die maakt doorwerken voor zowel werkgever als werknemer makkelijker. Dat heeft effect. Aanvankelijk werkten gepensioneerden op eigen initiatief door bij de eigen werkgever. Nu komt het steeds vaker voor dat Doorwerkgever vacatures uitzet namens bedrijven die specifiek op zoek zijn naar een gepensioneerde werknemer.

De verwachting is dat het thema ‘doorwerken’ steeds relevanter wordt. De vergrijzing zet door: het CBS geeft bijvoorbeeld aan dat 1 op de 5 leraren in het basisonderwijs 55plusser is. De groei van de behoefte aan doorwerken zal daarom – zowel bij werkgevers als gepensioneerden – blijven toenemen.

Share.

About Author

Redactie Weesmeer

Comments are closed.