89 procent van de werkenden verspilt elke dag tijd op de werkvloer
Deze maand start de eerste incompanytraining die ondernemers leert verspilling tegen te gaan. Uit onderzoek bleek dat 89 procent van de werkenden elke dag tijd verspilt op de werkvloer.
Het Waddinxveense bedrijf OnProve heeft als doel verschillende vormen van verspilling tegen te gaan met het zogenoemde Tim Woods-model. Eerder bracht OnProve bij tien mkb-bedrijven in de foodsector de verspilling met zo’n 15 procent terug. Dit proces (ook wel leantransformatie genoemd) wordt geleid door gecertificeerde Black Belt-trainers. Deze mensen zijn opgeleid om activiteiten in processen die geen waarde toevoegen te ontdekken en te elimineren.
Vormen van verspilling
Om te komen tot een proces met alleen waardetoevoegende activiteiten is het noodzakelijk de acht vormen van verspilling te elimineren. Verspilling in het productieproces wordt in de ‘lean-literatuur’ gedefinieerd als ‘waste’ of ‘muda’. ‘Tim Woods’ is het ezelsbruggetje om de acht vormen van verspilling aan te duiden.
Verspilling zijn de processtappen die geen waarde toevoegen aan het eindresultaat voor de klant. Dit zijn: transport, inventory, motion, waiting, overproduction, overprocessing, defects en skills. Een proces zonder verspillingen – oftewel ‘flow’ – is het ultieme doel. Tijdens de incompanytraining wordt ingegaan op het onderdeel waarbij het meeste resultaat te behalen is. Volgens managementkennisbank.nl is er bij veel bedrijven tot 20 procent aan kostenreductie te behalen.
Voorspelbare productieprocessen
Marc van Amersfoort en Marco Pauw richtten in 2014 OnProve op. Van Amersfoort groeide volgens eigen zeggen op in verschillende productieomgevingen. Marco Pauw heeft brede ervaring in het ontwikkelen van software voor het verbeteren van productieprocessen. Ze bundelden de krachten omdat ze zich wilden richten op het verbeteren van processen in de foodindustrie. Dit resulteerde in specifieke oplossingen per klant. Van Amersfoort en Pauw kozen voor de foodbusiness omdat ze hierin hun sporen verdiend hebben. Beiden hebben in de loop der jaren veel kennis en ervaring opgedaan.
OnProve heeft inmiddels zeven medewerkers. Hun missie is om productie saai en voorspelbaar te maken. Marc van Amersfoort legt uit waarom: “Als je niet elke dag brandjes hoeft te blussen – niet hoeft te zoeken naar grond- en hulpstoffen, minder storing hebt, de juiste mensen bij de productielijn staan -, kun je maximaal focussen op veiligheid, kwaliteit en kwantiteit en dus geld verdienen met je bedrijf. Niet lang geleden bleek uit onderzoek dat er in Europa voor een totaalbedrag van 9,6 miljard euro aan bedrijfssoftware wordt verspild. Een ander onderzoek liet zien dat 89 procent van de werkenden elke dag tijd verspilt op de werkvloer. Kun je je voorstellen wat er nog aan winst te behalen is wanneer je alle vormen van verspilling aanpakt?”
Bronnen:
http://www.zoekbijbaan.nl/bijbaan-nieuws/Alles-over-tijdverspilling-op-het-werk
https://www.vanmeijel.nl/blog/hoeveel-talent-wordt-er-in-jouw-bedrijf-verspilt
http://www.logistiek.nl/supply-chain/nieuws/2014/5/bedrijven-verspillen-43-138-euro-per-jaar-door-ongebruikte-software-10130801
http://www.managementkennisbank.nl/nl/facilitair-productie-inkoop-advies/kosten-besparen-investering-innovatie/kostenbesparing-overhead-kantoorkosten
http://www.sixsigma.nl/artikelen/tim-woods-helpt
Je las dit artikel op WeesMeer, hét nieuwsplatform voor ondernemers met ambitie
Altijd op de hoogte blijven van ons laatste nieuws? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief.